Hyppää sisältöön

Avoimen tieteen ja datan kansallisen toimenpideohjelman laatiminen alkaa

 | Uutisjutut

UNIFI tuottaa kesään 2018 mennessä avoimen tieteen ja datan (ATD) toimenpideohjelman suomalaiselle tiedeyhteisölle. Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema projekti jatkaa siitä mihin OKM:in vuoden 2017 loppuun mennessä päättyvä Avoin tiede ja tutkimus (ATT) -hanke jää.

ATT-hankkeen tavoitteena oli tehdä Suomesta avoimen tieteen johtava maa, missä pitkälti onnistuttiin. ATD-toimenpideohjelma pyrkii vahvistamaan sekä Suomen asemaa avoimuuden suunnannäyttäjänä että tiedettä koko yhteiskuntaa eteenpäin vievänä voimana.

Toimenpideohjelma tulee erityisesti keskittymään tiedeyhteisön sisäisten avoimen tieteen koordinaatiovastuiden määrittelemiseen. Onnistumisen edellytyksenä on sidosryhmien laaja kuuleminen ja monitoimijainen yhteistyö. Keskustelutilaisuuksien järjestäminen on olennainen osa ATD-projektin toimintaa.

Eri yliopistojen, tiedetoimijoiden ja tieteenalojen edustajista koostuvaa ATD-ohjausryhmää luotsaa UNIFIn uusi puheenjohtaja, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.

Mönkkönen uskoo yhteistyön voimaan.

“Toimenpideohjelman myötä tiedeyhteisö ottaa vastuun avoimen tieteen kehittämisestä, mutta yhdessä muun yhteiskunnan kanssa. Tiede ei ole tutkijoiden omaisuutta eikä avoin tiede vain tiedeyhteisön toimintaa.”

Hän muistuttaa, ettei toimintakulttuurin uudistaminen ole valinnaista. Digitalisaation ja datavyöryn edessä avoimuus on ainoa vastuullinen tapa toimia.

“Datan määrän kasvu pakottaa meidät avoimuuteen. Datan varaan me rakennamme ihmiskuntaa jatkossa. Data, uusi öljy, kannattaa kaivaa maaperästä käyttöön ja tuoda kaikkien hyödynnettäväksi.”

Projektin käytännön työstä vastaa 15.12.2017-31.5.2018 VTM, asiantuntija Heidi Laine, joka toimii myös ohjausryhmän sihteerinä.

Laine on tutkimusetiikan tutkija ja avoimen tieteen asiantuntija. Hän on ollut mukana niin ATT-hankkeessa, Open Knowledge Finlandin avoimen tieteen toiminnassa, kuin Data-asiain kansalliskomiteassakin. Laine on aiemmin suunnitellut ja koordinoinut Avoin kansalaistiede- ja Datan jäljet -projektit, joissa molemmissa tuotettiin toimenpidesuosituksia tieteen avoimuuden edistämiseksi. Kotimaan lisäksi Laine vaikuttaa kansainvälisen tiedeneuvosto ICSUn CODATA-komitean datapolitiikkaelimessä sekä Knowledge Exchange -yhteenliittymän Open Scholarship -työssä.

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Uutisjutut

Kandipalaute- ja uraseurantakyselyiden tulosten julkistustilaisuus lähenee

Kandipalaute- ja uraseurantakyselyiden analysointi- ja raportointihankkeen tulosten julkistustilaisuus järjestetään perjantaina 15.10.21 klo 14-15.30 Zoomissa. Tilaisuudessa esitellään kyselyiden aineistoista vuosilta 2018-2020 toteutetun...

 | Uutisjutut

Unifin toimisto sulkeutuu kesälomien ajaksi

Unifin toimisto hiljenee, kun sihteeristö jää kesälomalle. Palaamme tehtäviemme ääreen jälleen 9.8. Kiireelliset sähköpostit kannattaa lähettää osoitteeseen unifi@unifi.fi, jota seuraamme satunnaisesti...

 | Uutisjutut

Viisi tavoitetta tki-rahoituksen tulevaisuudelle

Pääministeri Sanna Marinin kokoon kutsuman parlamentaarisen TKI-ryhmän työ on käynnistymässä. Tavoitteena on saada aikaiseksi yli hallituskausien ulottuva sitoutuminen tutkimus-, kehittämis- ja...