Hyppää sisältöön

Kohoava kustannustaso vaikeuttaa korkeakoulujen toimintaa ensi vuonna

 | Tiedotteet ja uutiset

Korkeakoulujen rahoitus ensi vuodelle uhkaa jäädä kohoavien kustannusten vuoksi liian pieneksi. Korkealla jylläävä inflaatio lisää korkeakoulujen menoja jo nyt, eikä tilanne näytä helpottavan ensi vuonna. Muun muassa Suomen Pankki arvioi elokuun talouskatsauksessaan hintojen nousevan edelleen. Osuuspankkiryhmä ennusti kuluttajahintojen ja ansioiden nousevan ensi vuonna noin 4 prosenttia.

Yleistä kustannustason muutosta korkeakoulujen menoissa kompensoidaan niin sanotuilla ammattikorkeakoulu- ja yliopistoindekseillä. Indeksit huomioivat yleisen ansiotason nousun lisäksi muun muassa yleisesti kohoavat energia- ja rakentamiskustannukset. Valtiovarainministeriön elokuisessa budjettiesityksessä korkeakoulujen kustannusten nousuksi ensi vuodelle on arvioitu 2,4 %.

Korkeakoulut ovat huolissaan siitä, että ministeriön ennuste hintojen noususta on selvästi alhaisempi kuin viimeisimmät ennusteet näyttävät. Sivistystyönantajat, Ammattikorkeakoulujen rehtorien neuvosto Arene ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry esittävätkin, että valtiovarainministeriö päivittää hallituksen ensi vuoden budjettineuvottelujen pohjaksi uusimmat mahdolliset talousennusteet, jotta budjettiesitys vastaa mahdollisimman hyvin ensi vuoden tilannetta.

Pidemmällä tähtäimellä korkeakoulut eivät kärsi tai hyödy liian suureksi tai pieneksi osoittautuneista vuosiennusteista. Liikaa maksetut indeksit vähennetään ja vajaiksi jääneet indeksit hyvitetään myöhempien vuosien budjeteissa toteutuneiden ansiotaso-, kuluttajahinta- ja tukkuhintaindeksien mukaisesti. Vuonna 2023 vuonna ongelmaksi uhkaa muodostua ennakoitua suurempi inflaatio, mistä aiheutuvien kulujen kattamiseen korkeakouluista ei välttämättä löydy puskureita, ja ero ennusteen ja toteuman tasataan vasta 2025. Panostuksia koulutukseen ja TKI-toimintaan tarvitaan kuitenkin nyt, ei vasta kolmen vuoden päästä.

Akuutin tilanteen lisäksi korkeakouluissa maksetaan myös niin sanottua koronavelkaa. Tämä tarkoittaa panostamista opiskelijoiden hyvinvointiin sekä tukemista opiskelijoita viivästyneiden opintojen kanssa. Samaan aikaan rakennetaan uusia pedagogisia käytänteitä etä- ja läsnäopiskelun yhdistämiseen. Uudistaminen on välttämätöntä, jotta voidaan ottaa huomioon opiskelijoiden erilaiset tarpeet.

Lisätietoja:
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry, toiminnanjohtaja Tanja Risikko, p. 040 1952 037

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...