Hyppää sisältöön

Maisterit ja tohtorit työllistyvät hyvin, kandidaatit pääosin tyytyväisiä opintoihinsa – yliopistojen resurssien pieneneminen näkyy kuitenkin opiskelijoiden arjessa

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen kandipalautteen sekä maisteri- ja tohtoriuraseurantakyselyjen 2018 tulosraportti on julkaistu tänään.

Raportin perusteella kandidaatiksi valmistuneet vastaajat olivat pääosin tyytyväisiä opintoihinsa sekä tutkintoon, pitivät niitä kiinnostavina, opiskelivat suunnitelmallisesti ja heillä oli hyvät opiskelutaidot. Kuitenkin yliopistojen resurssien pienentyminen näkyi opiskelijoiden arjessa.

– Tämä on erittäin huolestuttava viesti. Viime vuosien leikkaukset näkyvät jo, ja tilanne muuttuu tästä vielä huonommaksi, jos yliopistot velvoitetaan lisäämään aloituspaikkoja OKM:n esittämässä mittakaavassa ilman lisäresursseja, toteaa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n toiminnanjohtaja Leena Wahlfors.

Maistereiden uraseurannan perusteella maisterit olivat sijoittuneet työelämään hyvin, vaikkakin erilaisia urapolkuja pitkin. Vastaushetkellä työssä oli 94 prosenttia ja työttömänä 2 prosenttia vastaajista. Suurin osa vastaajista on työskennellyt valmistumisestaan asti ilman merkittäviä katkoksia työurassa.

Myös tohtorit olivat työllistyneet hyvin ja monipuolisesti eri aloille ja erilaisiin tehtäviin, vaikka yliopisto on tohtoreiden suurin yksittäinen työnantaja. Vastaushetkellä työssä oli 95 ja työttömänä ainoastaan 2 prosenttia vastaajista.

Sekä kandipalautteen että maistereiden ja tohtoreiden uraseurantojen keskeiset tulokset julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa yhdessä raportissa. Näin saadaan monipuolinen kuva siitä, minkälaista palautetta opiskelijat antavat ja minkälaisia heidän urapolkunsa ovat.

– Yliopistot voivat hyödyntää näitä tietoja johtamisessaan ja toimintansa kehittämisessä. Tämän lisäksi arviointitietoa voidaan hyödyntää tieteenala- ja oppiainekohtaisesti sekä kansallisesti koulutuspoliittisia ratkaisuja tehtäessä, Wahlfors toteaa.

Tutkinnosta työelämään -raportin on tilannut UNIFI ry ja aineistojen analysoinnin on toteuttanut tutkijatohtori Tuija Koivunen. Tulosten julkistamisseminaari järjestetään Tampereen yliopistossa perjantaina 27.9. alkaen kello 12, ja sitä voi seurata verkkolähetyksenä täällä.

Lisätietoja:

Leena Wahlfors
Toiminnanjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
050 522 9421
leena.wahlfors@unifi.fi

Tuija Koivunen
Tutkijatohtori
Työelämän tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto
040 581 4592
tuija.koivunen@tuni.fi

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Opiskelijoiden toimeentulon leikkaukset voivat vaikeuttaa koulutustason nostoa

Unifi pitää hyvänä uutisena, että isojen säästöpaineiden keskellä hallitus piti kiinni T&K-rahoituslain mukaisesta T&K-panosten lisäyksestä, eikä leikannut korkeakoulujen rahoitusta. Kehysriihessä tehdyt opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat päätökset kuitenkin huolettavat yliopistojen...

 | Tiedotteet ja uutiset

T&K-toiminnan merkitys nähtiin kehysriihessä

Hallitus sitoutui kehysriihessä tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kasvattamiseen aiemmin päätetyn mukaisesti. Rahoitusta suunnataan tulevina vuosina erityisesti Business Finlandin ja Suomen Akatemian kautta....

 | Tiedotteet ja uutiset

Tutkimus ja koulutus antavat pohjan talouskasvulle

Hallitus on aloittanut tänään neuvottelut julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028. Neuvotteluja leimaavat suuret säästöpaineet, mutta luvassa on myös kasvulinjauksia. Tutkimus- ja...