Hyppää sisältöön

Tutkimus-, koulutus- ja innovaatiopanostukset on turvattava päätettäessä EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä

 | Tiedotteet ja uutiset

Panostukset tutkimukseen, koulutukseen ja innovaatioihin ovat äärimmäisen tärkeitä paitsi Suomen myös koko Euroopan unionin tulevaisuudelle. Ilman niitä emme voi saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja turvata seuraavien sukupolvien elämää. Tämän vuoksi Suomen yliopistot vetoavat nyt kansallisiin päättäjiin, jotta osaamisinvestoinnit nostettaisiin tärkeimmäksi prioriteetiksi päätettäessä EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027.

Yliopistot ovat huolissaan tiedoista, että tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelmaan Horizon Europeen saattaisi kohdistua rahoitusneuvotteluissa jopa useiden miljardien eurojen leikkaus verrattuna Euroopan komission alkuperäiseen ehdotukseen. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi pitää välttämättömänä, että tämänkaltaiset leikkaukset estetään.

Panostaminen tutkimukseen ja koulutukseen on kestävin ja tulevaisuuteen suuntautuvin lupaus, jonka EU voi kansalaisilleen antaa. Se tarkoittaa investointia Euroopan tuleviin sukupolviin ja inhimillisen pääoman kasvattamiseen. Lisäksi se on ehdoton edellytys, jos tahdomme nostaa EU:n maailman kärkeen innovaatioperusteisessa kasvussa ja kilpailukyvyssä. On syytä muistaa, että TKI-panostukset ovat myös erittäin tehokasta julkisten varojen käyttöä. Jokainen tutkimukseen ja innovaatioihin sijoitettu euro tuottaa keskimäärin 13 euroa lisäarvoa yritystoiminnalle. Lisäksi EU-tutkimusrahoitus edistää työpaikkojen syntymistä ja tukee kaikkia tärkeitä politiikan osa-alueita, kuten talouskasvua, ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sosiaalista osallisuutta.

European University Association tuo esiin, että julkiset panostukset yliopistoihin ovat laskeneet monissa Euroopan maissa vuonna 2008 alkaneen finanssi- ja talouskriisin jälkeen. Myös EU:n asettama tavoite nostaa tutkimus- ja kehityspanostukset 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta on jäänyt saavuttamatta. Neuvottelut seuraavasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä tarjoavat erinomaisen tilaisuuden kääntää kehityksen suunta. Panostamalla tutkimukseen, koulutukseen ja innovaatioihin luomme tehokkaan vipuvaikutuksen, tuemme tärkeitä politiikkalohkoja ja parannamme kykyämme vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Yliopistot luottavat siihen, että kansalliset päättäjät tekevät kaikkensa saadakseen aikaan kunnianhimoisen sopimuksen vuoden loppuun mennessä. Tekemällä tänään tarvittavat investoinnit osaamiseen säästämme tulevaisuudessa aikaa ja rahaa.

Lue lisää: #EUInvestInKnowledge-kampanja

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...