Teser 1-3
Med hjälp av finansiering och andra incitamentsmekanismer inriktar universiteten sin forskningsverksamhet och sina forskarrekryteringar på att lösa mänsklighetens stora utmaningar. Å andra sidan är frågan om stora utmaningar i sig föremål för forskning och kritisk granskning – vi vet inte vilka utmaningar vi står inför i framtiden. Därför är nyfikenhet, vetenskaplig autonomi och fri forskning centrala värden, även inom hållbarhetsforskningen. Hållbar utveckling ses som ett tvärgående tema som stöder universitetens grundläggande uppgift, inte som ett marginaliserande tema.
Vad bör göras konkret:
Kunskap och vetenskap har förutom ett egenvärde även betydande samhälleliga konsekvenser. Universiteten granskar öppet och kritiskt vilka konsekvenser forskningen har med tanke på hållbar utveckling och ansvarsfullhet. Att beakta hållbar utveckling är en viktig forskarfärdighet och verksamhetsmodell.
Vad bör göras konkret:
Universiteten uppmuntrar till tvärvetenskapligt samarbete för att svara på hållbarhetsutmaningarna. Detta kräver kritisk granskning av de befintliga vetenskaps- och förvaltningsstrukturerna och incitamenten samt förståelse för de olika områdenas styrkor såväl inom universiteten som mellan olika aktörer. Det är viktigt att förtydliga och betona profiler och stöd för att förbättra den offentliga debatten och skapa nya sektorsövergripande projekt.
Den öppna vetenskapens riktlinjer främjar för sin del hållbar utveckling och ansvarsfullhet. Universiteten stöder principerna för öppen vetenskap i sökandet av lösningar på hållbarhetsutmaningarna.
Universitetssamfundet känner också sitt globala ansvar och främjar en hållbar och rättvis värld.
Vad bör göras konkret: