Hoppa till innehåll

Universitetens egen verksamhet och förvaltning skapar en ansvarsfull och hållbar värld

Teser 6-8

Universitetens ledning, förvaltning och campusverksamhet är i linje med målen för hållbar utveckling

Hållbar utveckling och ansvarsfullhet integreras i all verksamhet vid universiteten. Förutom strategiska riktlinjer behövs också tydliga genomförandeplaner, ansvariga instanser, indikatorer och uppföljning. Ledningen, personalen, studerandena och studentkårerna förbinder sig till universitetens hållbarhets- och ansvarsarbete genom att engagera olika aktörer i utarbetandet av utvärderingar, planer, mål och kriterier för hållbar utveckling.

Vad bör göras konkret:

  • Universiteten rapporterar årligen om sina mål för och sin situation beträffande hållbar utveckling och ansvarsfullhet.
  • Universiteten integrerar hållbarhetstänkandet i all sin verksamhet: lednings- och belöningssystemen, arbetsplanerna, rekryteringskriterierna, avtalen samt utvecklingen av personalens kompetens grundar sig på principerna för hållbar utveckling och ansvarsfullhet.
  • Universiteten förbinder sig att inspirera och uppmuntra sina studerande och sin personal att främja hållbar utveckling och ansvarsfullhet samt att göra dem förtrogna med principerna för hållbar utveckling och ansvarsfullhet. Detta arbete inleds redan under studieorienteringen eller arbetsintroduktionen. För att utveckla undervisningspersonalens kompetens skapas en nationell ”verktygslåda” för universiteten.
  • Universiteten agerar ansvarsfullt i sin placeringsverksamhet samt respekterar internationella normer och mänskliga rättigheter. Universiteten och deras samarbetspartner förbinder sig till FN:s principer för ansvarsfull placeringsverksamhet (UN PRI), vilka tar hänsyn till aspekter med anknytning till miljön, samhället och god förvaltningssed. Universiteten ställer upp tydliga och mätbara mål för kolintensiteten i sina placeringar samt betonar med iakttagande av en rimlig övergångstid företag som genomför övergången till klimatneutralitet i placeringsportföljen. Universiteten avstår från kontroversiella innehav genom att tillämpa negativa kriterier. I samband med val av nya placeringsobjekt undviker man helt kontroversiella objekt och betonar positiva kriterier i placeringsverksamheten. 
  • Universiteten integrerar målen för hållbar utveckling och ansvarsfullhet i upphandlingsstrategierna och utvecklar också sitt upphandlingskunnande i samarbete med varandra. Bedömningen av upphandlingarnas ansvarsfullhet utvecklas och de risker med anknytning till mänskliga rättigheter och miljön som upphandlingarna medför beaktas när varje upphandlingsbeslut fattas.
  • Hållbar utveckling inkluderas i universitetens projektmodeller. Projektcheferna utbildas i att beakta olika delområden inom hållbarhet och ansvarsfullhet.

Universiteten iakttar principerna för en klimatneutral cirkulär ekonomi i sin verksamhet och vidtar konkreta åtgärder för att värna om naturens mångfald

Universiteten erkänner klimatförändringen och utarmningen av den biologiska mångfalden samt samverkan av dessa miljöförändringar som mänsklighetens ödesfrågor. 

Undervisnings- och kulturministeriet förutsätter att högskolorna är klimatneutrala senast år 2030, och i enlighet med det mål som presenteras i regeringsprogrammet ska Finland vara klimatneutralt år 2035 och klimatnegativt snart därefter. Universiteten svarar på denna utmaning. De har en nyckelroll bland annat när det gäller att fastställa beräknings- och kompensationssätt som konstaterats vara vetenskapligt tillförlitliga samt utsläppsminskningsmål.

Universiteten arbetar aktivt för att förhindra att den biologiska mångfalden minskar och lyfter fram biodiversitetens betydelse för såväl organisationernas interna som samhälleliga diskussion, beslutsfattande och verksamhet.

Vad bör göras konkret:

  • Universiteten är klimatneutrala senast år 2030 (nettoutsläpp) och utvecklar gemensamma beräkningsgrunder för koldioxidavtryck som gör det möjligt att jämföra sig med och lära av andra. Många universitet har fastställt att detta mål ska uppnås redan år 2025.   
  • Universiteten utarbetar konkreta, absoluta mål för att minska klimatutsläppen samt definitioner och mål för den cirkulära ekonomin och rekommendationer om kompensation för klimatutsläpp. Kompensation är en metod som används i sista hand för att uppnå klimatneutralitet.
  • Vid sidan av klimatneutralitet lyfter universiteten fram målet att trygga den biologiska mångfalden. Universiteten kartlägger verksamhetens inverkan på den biologiska mångfalden samt utvecklar mätare och beräknings- och uppföljningsmodeller med hjälp av vilka verksamhetens tillstånd och utveckling kan följas upp. Universiteten vidtar åtgärder för att trygga campusnaturen, biodiversiteten och livskraftiga nätverk av grönområden samt för att minimera de negativa konsekvenserna för naturen. 
  • Målet som gäller en klimatneutral cirkulär ekonomi beaktas och synliggörs när nya upphandlingar, investeringar och placeringar görs samt när campusverksamhet planeras. Universiteten uppmuntrar till bland annat delning och samanvändning. Universiteten uppmuntrar också till en skälig konsumtion.
  • Universiteten utvecklar innovativa lösningar för kolbindning på campus, ökar användningsgraden för de infrastrukturer de förvaltar, engagerar sin personal, satsar på hållbara resor till exempel genom att uppdatera sina reseanvisningar samt intensifierar sina kontakter med bland annat campusrestauranger och andra aktörer för att trygga en hållbar framtid.

Universiteten arbetar aktivt för att främja jämställdhet, likabehandling och välfärd

Det krävs ett fortlöpande målmedvetet arbete för att främja jämställdhet, likabehandling, mångfald och tillgänglighet. Universiteten förbinder sig till diskussioner, utbildning, praxis och verksamhet som syftar till att förebygga omedvetna fördomar och diskriminering.

Hållbara verksamhetsmodeller kräver hållbara omständigheter. En målmedveten minskning av korttidsanställningarna ger universiteten bättre förutsättningar att utföra arbetet och de grundläggande uppgifterna.

Vad bör göras konkret:

  • Universiteten identifierar och eliminerar praxis och strukturer som producerar och upprätthåller ojämlikhet. Universiteten utvecklar tydliga metoder och mål för att utrota rasism, diskriminering, mobbning och trakasserier inom universitetssamfundet samt fäster särskild vikt vid att formulera och dokumentera all diskriminering.
  • Universiteten främjar personalens och hela samfundets medvetenhet och kunskap om likabehandling, antirasistiskt arbete och inklusion, för att varje medlem i samfundet ska kunna och våga ingripa i problem. Varje medlem i universitetssamfundet uppmuntras att genom sin egen verksamhet bygga upp en tryggare omgivning och en inkluderande gemenskap för alla.
  • Universiteten säkerställer möjligheterna att delta samt en jämlik arbets- och studievardag för alla sina medlemmar. Universiteten beaktar allt bättre olika livssituationer bland annat genom att möjliggöra flexibla studie- och deltagandesätt till exempel för långtidssjuka, studerande med inlärningssvårigheter, studerande med familj och studerande med ensamförsörjarbakgrund.  
  • Universiteten deltar aktivt i samhällsdebatten. De presenterar tillsammans och separat ställningstaganden som stöder jämställdhet och likabehandling.
  • Universiteten främjar forskning med anknytning till jämställdhet och likabehandling.