Teser 6-8
Hållbar utveckling och ansvarsfullhet integreras i all verksamhet vid universiteten. Förutom strategiska riktlinjer behövs också tydliga genomförandeplaner, ansvariga instanser, indikatorer och uppföljning. Ledningen, personalen, studerandena och studentkårerna förbinder sig till universitetens hållbarhets- och ansvarsarbete genom att engagera olika aktörer i utarbetandet av utvärderingar, planer, mål och kriterier för hållbar utveckling.
Vad bör göras konkret:
Universiteten erkänner klimatförändringen och utarmningen av den biologiska mångfalden samt samverkan av dessa miljöförändringar som mänsklighetens ödesfrågor.
Undervisnings- och kulturministeriet förutsätter att högskolorna är klimatneutrala senast år 2030, och i enlighet med det mål som presenteras i regeringsprogrammet ska Finland vara klimatneutralt år 2035 och klimatnegativt snart därefter. Universiteten svarar på denna utmaning. De har en nyckelroll bland annat när det gäller att fastställa beräknings- och kompensationssätt som konstaterats vara vetenskapligt tillförlitliga samt utsläppsminskningsmål.
Universiteten arbetar aktivt för att förhindra att den biologiska mångfalden minskar och lyfter fram biodiversitetens betydelse för såväl organisationernas interna som samhälleliga diskussion, beslutsfattande och verksamhet.
Vad bör göras konkret:
Det krävs ett fortlöpande målmedvetet arbete för att främja jämställdhet, likabehandling, mångfald och tillgänglighet. Universiteten förbinder sig till diskussioner, utbildning, praxis och verksamhet som syftar till att förebygga omedvetna fördomar och diskriminering.
Hållbara verksamhetsmodeller kräver hållbara omständigheter. En målmedveten minskning av korttidsanställningarna ger universiteten bättre förutsättningar att utföra arbetet och de grundläggande uppgifterna.
Vad bör göras konkret: