Hyppää sisältöön

Korkeakouluharjoittelija Ilona Vanhanen: Harjoittelu Unifissa avaa näkökulmia tutkimus- ja koulutuspolitiikkaan

 | Puheenvuorot

Korkeakouluharjoitteluni yliopistojen rehtorineuvosto Unifissa tuli päätökseen toukokuun lopussa. Viimeisen neljän kuukauden aikana olen päässyt sukeltamaan tutkimus- ja koulutuspolitiikan maailmaan verkkosivujen ja sosiaalisen median päivittämisen ohessa.

Aloitin helmikuussa viestintään ja sidosryhmätyöhön liittyvän korkeakouluharjoittelun Unifissa, mutta toimenkuvaani on kuulunut paljon muutakin. Harjoittelujaksoni on ollut erittäin monipuolinen paketti, joka on sisältänyt erinäisiä tilaisuuksia ja kokouksia niin niiden järjestämisestä osallistumiseen. Harjoittelu osui myös kiinnostavaan ajankohtaan. Tänä keväänä toiminnan keskiössä ovat olleet muun muassa tohtorikoulutuksen uudistaminen, valintakoeuudistus ja tuleviin europarlamenttivaaleihin valmistautuminen. Käytännössä olen päässyt hyvin monipuolisesti tiedottamaan päätöksenteosta, hankkimaan tietoa ja yleisesti ottaen avustamaan toimistomme tehtävissä.

Toimintaympäristö korkeakoulupolitiikan parissa on ollut mielenkiintoinen. Olin tehnyt jo aiemmin harjoittelun valtion hallinnossa, mutta en kuitenkaan korkeakoulupolitiikan parissa, joten on ollut kiinnostavaa seurata sidosryhmä- ja vaikuttamistyötä niin ikään ulkokehältä. Samalla olen oppinut huomattavasti tieteestä, tutkimuksesta ja koulutuksesta sekä niiden roolista suomalaisessa yhteiskunnassa.

On ollut opettavaista päästä työskentelemään keskeisten tutkimus- ja koulutuspolitiikan kysymysten parissa. On ollut erittäin antoisaa seurata näkökulmien ja kantojen muodostusta lähietäisyydeltä sekä hahmottaa yliopistojen roolia yhteiskunnallisen keskustelun yhtenä osapuolena. Lisäksi olen saanut käyttää omaa luovuuttani erilaisissa viestintätehtävissä, kuten eurovaaliviestien ja sosiaalisen median viestinnän suunnittelussa. Täytyy myöntää, että ymmärrykseni tutkimus- ja koulutuspolitiikasta on kokenut aikamoisen harppauksen harjoitteluni ensiaskeleihin verrattuna.

Toivon, että pääsen jatkossakin hyödyntämään Unifissa karttunutta tietoa ja taitoa tutkimus- ja koulutuspoliittisista asioista. Unifin tiimin kanssa on ollut ilo työskennellä.

Ilona Vanhanen, korkeakouluharjoittelija Unifissa ja historian maisteriopiskelija Tampereen yliopistosta

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Puheenvuorot

Rehtori Jukka Kola: Mitä eurooppalaiset yliopistot tarvitsevat parantaakseen EU:n kestävää kilpailukykyä sekä kansalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta? 

Yliopistot rakentavat ja vahvistavat Euroopan kestävää kilpailukykyä sekä kansalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta. Tiede, tutkimus ja korkein koulutus sekä taide ja kulttuuri...

 | Puheenvuorot

Vararehtori Jari Hämäläinen: Kuinka korkealle kurkottaa?

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamat tohtorikoulutuspilottihankkeet ovat parhaillaan rekrytoimassa tuhatta väitöskirjatutkijaa. Ensimmäiset tutkijat aloittavat työsuhteensa elokuussa 2024 ja loput vuoden 2025 alussa....

 | Puheenvuorot

Rehtori Jukka Kola: Yliopistoilla on keskeinen merkitys Euroopan tulevaisuudelle – tausta ja tavoitteet

Maailman ja Euroopan monien myllerrysten ja megatrendien takia on aika uudistaa Euroopan ja sen yliopistojen yhteiskuntasopimus. Muutosten aika jatkuu, kun Suomessa...