Hyppää sisältöön

Yliopistot vetoavat Euroopan parlamenttiin: Riittävää tutkimusrahoitusta tarvitaan kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseksi

 | Tiedotteet ja uutiset

23 maan rehtorineuvostot ovat allekirjoittaneet yhteisen kannanoton estääkseen elintärkeisiin Horisontti Eurooppa ja Erasmus+ -ohjelmiin kaavaillut leikkaukset EU:n monivuotisessa budjetissa.

Euroopan unionin tulee kriisiaikana vahvistaa eurooppalaisten uskoa tulevaisuuteen ja osoittaa, että ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin turvaaminen on lähivuosien tärkeimpiä tehtäviä. Tämän vuoksi EU:n on välttämätöntä varmistaa tutkimukselle, koulutukselle ja innovaatioille riittävä rahoitus monivuotisessa budjetissaan. 

Unifi vetoaa yhdessä muiden kansallisten rehtorineuvostojen kanssa europarlamentaarikkoihin, jotta he estäisivät leikkaukset, joita näihin osa-alueisiin nyt kaavaillaan.

– EU:n ei tule heikentää omia mahdollisuuksiaan jälleenrakennukseen supistamalla elintärkeiden tutkimus- ja koulutusohjelmien, Horisontti Euroopan ja Erasmuksen, rahoitusta. Leikkaukset vaikeuttaisivat uraauurtavan perustutkimuksen tekemistä, hidastaisivat uutta kasvua luovien innovaatioiden syntyä ja heikentäisivät kansainvälistymisen edellytyksiä. Tämä ei ole oikea viesti eurooppalaisille näinä haastavina aikoina, arvioi Unifin puheenjohtaja, rehtori Keijo Hämäläinen.

Unifi ja muut rehtorineuvostot vetoavatkin Euroopan parlamenttiin, jotta se tekisi kaikkensa riittävän rahoituksen turvaamiseksi. Horisontti Eurooppa ja Erasmus+ -ohjelmien budjetit tulee palauttaa alkuperäisen ehdotuksen tasolle tai vähintään yhtä suuriksi kuin Euroopan komission toukokuisessa esityksessä. 

– Tämä olisi merkittävä viesti siitä, että poliittiset päättäjät ovat valmiita panostamaan Euroopan kestävään kehitykseen ja satojen miljoonien kansalaisten hyvinvoinnin ja elinolosuhteiden turvaamiseen. Tarvitsemme tutkimusta ja koulutusta nyt aivan erityisesti päästäksemme kohti valoisampaa tulevaisuutta, muistuttaa Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Lue rehtorineuvostojen yhteinen kannanotto täältä.

Lisätietoja

Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 0247 435

Tanja Risikko
Toiminnanjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 1952 037

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...