Hyppää sisältöön

Budjettiriihestä tarvitaan tutkimus- ja koulutusinvestointeja tulevaisuuden tekemiseksi

 | Tiedotteet ja uutiset

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry toivoo hallituksen budjettiriihestä vahvaa sitoutumista tutkimukseen ja koulutukseen. On tärkeää, että tutkimusrahoituksen kasvu-uralle päästään nopeasti. Samalla on huomioitava, että TKI-panostusten vaikuttavuuden edellytys ovat osaavat ihmiset.

Kulunut hallituskausi on ollut yliopistojen rahoituspohjan suhteen pääsääntöisesti rauhallinen. Unifi antaa kiitosta erityisesti yhteiselle TKI-työlle. Parlamentaarinen sitoutuminen TKI-panostusten kasvattamiseen on merkittävä yhteinen saavutus, joka luo uskoa tulevaan. TKI-tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kaikkien askelten ottamista oikeaan suuntaan. Unifi korostaa, että tutkimusrahoitus tulisi saada hyvälle kasvu-uralle jo ensi vuodesta alkaen.

Yliopistot ovat sitoutuneet tehtäviensä laadukkaaseen toteuttamiseen. Ilman riittäviä resursseja tämä on haaste. Yliopistojen perusrahoituksen rapautuminen suhteessa kasvaviin opiskelijamääriin ja kasvaviin tehtäviin on tosiasia. Julkisen yliopistorahoituksen kehitys olisikin nostettava verrokkimaiden tasolle, ja yliopistojen rahoituksen tulisi seurata opiskelijamäärien kasvua.

Nuorten ikäluokkien yli 50 % korkeakoulutusasteen saavuttamiseksi ja koulutuksen laadun turvaamiseksi tarvitaan konkreettinen rahoitusohjelma. Myös jatkuvan oppimisen toteuttamiseen tarvitaan erilliset resurssit. Samalla on muistettava myös, että laadukas koulutus syntyy laadukkaasta tutkimuksesta. Toimiessaan tämä yhtälö tuottaa huippuosaajia, joiden käsissä maamme tulevaisuus rakentuu kestävällä tavalla.  

– Jos Suomi haluaa pärjätä globaalisti, tutkimuksen ja koulutuksen Suomessa tulee olla kansainvälistä huipputasoa. Yliopistojen toimintakenttä on kansainvälinen ja erittäin kilpailtu. Jos me jäämme jälkeen muista, hintaa maksaa lopulta koko Suomi, toteaa Unifin hallituksen puheenjohtaja Jukka Kola.

Isot haasteet eivät odota, ja niiden ratkaisemiseen tarvitaan yliopistoja. Suomen tuleva hyvinvointi, kasvu ja uudet työpaikat rakennetaan korkeatasoisella osaamisella. Yliopistoissa syntyvä ajattelu ja laajapohjainen sivistys luovat myös kriisinkestävyyttä ja vakautta. Yliopistot ovat sitoutuneet kestävän tulevaisuuden rakentamiseen Suomelle sekä maailmalle. Hallitukselta yliopistot toivovat sitoutumista riittävien resurssien takaamiseen.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tanja Risikko, Unifi, p. 040 195 2037

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Rehtorit tapasivat presidentti Stubbin – yliopistoilla on tärkeä rooli paremman tulevaisuuden rakentajina

Yliopistojen rehtorit tapasivat tasavallan presidentti Alexander Stubbin keskiviikkona 5.6.2024. Tapaaminen järjestettiin presidentin kutsusta Presidentinlinnassa. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa yliopistojen roolista uusien...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifin EU-vaaliviestit: Koulutuksen ja tutkimuksen vaikuttava yhteistyö on EU:n vahvuus

Yliopistot ovat avainasemassa kilpailukykyisen ja vetovoimaisen EU:n rakentamisessa ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa. Unifi korostaa, että EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi lisätä...

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 − hakeminen useammalle koulutusalalle helpottuu

Vuodesta 2025 alkaen yliopistoissa on käytössä yhdeksän kansallista valintakoetta, joilla voi hakea useille eri koulutusaloille ja eri yliopistoihin. Samalla valintakokeiden aikataulua...