Hyppää sisältöön

T&K-lisärahoitusta on kohdennettava myös yliopistojen T&K-toimintaan 

 | Tiedotteet ja uutiset

Valtion T&K-rahoituksen käytön toisessa monivuotisessa suunnitelmassa on tunnistettu oleelliset asiat. Uutta luovan tutkimuksen ja siitä ponnistavien innovaatioiden sekä vahvan tutkimuspohjan rakentamisen tulisi kuitenkin näkyä suunnitelmassa vahvemmin. Unifi esittää huolensa siitä, että julkisen talouden suunnitelmassa (JTS) ei esitetä lisäystä yliopistojen T&K-rahoitukseen vuosille 2025-2028.  

Laaja-alaisen työryhmän valmisteleman valtion T&K-rahoituksen käytön monivuotisen suunnitelman sisällöt ja peruslinjaukset ovat tarkoituksenmukaisia ja toimivia, toteaa Unifi lausunnossaan. Yliopistojen T&K-rahoituksen kasvattaminen, yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyön lisääminen ja tutkimusinfrastruktuurien vahvistaminen ovat yliopistojenkin tunnistamia tarpeita, joihin panostaminen edistää T&K-investointien vaikuttavuutta. Suunnitelmassa on kuitenkin painotettava enemmän uutta luovan tutkimuksen merkitystä läpi koko T&K-järjestelmän ja huomioitava yliopistojen perusrahoituksen vahvistaminen. 

Aitoja innovaatioita synnyttävä uutta luova tutkimus tarvitsee lisäresursseja 

JTS:ssä T&K-rahoitukselle esitetyt painopisteet eivät vastaa yhdeltä keskeiseltä osalta valtion T&K-rahoituksen käytön monivuotista suunnitelmaa: yliopistojen suoraan T&K-toimintaan ei esitetä rahoitusta. Unifi esittää, että T&K-lisärahoitusta kohdennetaan kehyskaudella myös yliopistojen tutkimustoiminnan perusrahoituksen vahvistamiseen. Unifi muistuttaa, että asiasta on linjattu lausuttavana olevan suunnitelman lisäksi myös parlamentaarisen T&K-työryhmän raportissa ja hallitusohjelmassa. Mikäli suoraa pitkäjänteistä rahoitusta yliopistojen T&K-toimintaan ei vahvisteta, kärsii yliopistojen toimintaedellytysten ohella myös suunnitelman muiden osa-alueiden vaikuttavuus. 

Suomalainen TKI-toiminta painottuu kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen paljon parantamaan jo olemassa olevaa, ei luomaan uutta. Aitoihin innovaatioihin tarvitaan uutta luovaa tutkimusta sekä korkeasti koulutettuja osaajia. Yliopistot ovat keskeisin toimija näiden peruslähtökohtien synnyttämisessä.  

Lisää rahoitusta yritys- ja yliopistovetoiseen yhteistyöhön 

Yliopistojen, muiden tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välisen yhteistyörahoituksen lisääminen on välttämätöntä. Business Finlandin (ent. Tekes) rahoitus yliopistojen ja yritysten väliseen yhteistyöhön on puolittunut viimeisen 10 vuoden aikana. Unifi kannattaa Business Finlandin rahoituksen suuntaamista nykyistä kunnianhimoisempien, uutta luovaan tutkimukseen ja innovaatioihin perustuvien yhteistyöhankkeiden tukemiseen. Rahoituksen tulee mahdollistaa sekä yritys- että yliopistovetoiset yhteistyöhankkeet. Unifi muistuttaa myös, että kansainvälinen yhteistyö on Suomen T&K-toiminnalle välttämätön edellytys. 

Samoin on varmistettava, että kansallisen lainsäädäntö tukee TKI-toimintaa. Suomeen on perustettava nopeasti hallitusohjelman mukainen tutkimuslainsäädäntöneuvosto, joka välittää TKI-osaamista keskeisiin lainvalmisteluprosesseihin.  

Lue Unifin lausunto kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoja:  

Heikki Holopainen, toiminnanjohtaja, Unifi puh. 0400 639 331 
Janika Luukinen, asiantuntija, Unifi, p. 050 430 4478  

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Tutkijakoulutusta uudistetaan: Yhteistyöllä kohti laatua ja vaikuttavuutta

Yliopistot kehittävät yhteisiä toimintamalleja tutkijakoulutuksen laadun ja vaikuttavuuden vahvistamiseksi. Nyt julkaistavien suositusten tavoitteena on lisätä tutkijakoulutuksen vetovoimaa ja joustavia polkuja koulutukseen,...

 | Tiedotteet ja uutiset

Akava ja Unifi: Koulutustason nostamiseksi tarvitaan parlamentaariseen yhteisymmärrykseen perustuva rahoitussuunnitelma

Yliopistojen perusrahoitusta pitää kasvattaa, jotta saavutetaan nuorten ikäluokkien koulutustason nostotavoite, joka sisältyy hallitusohjelmaan, painottavat Akava ja Unifi. Hallitusohjelman mukaan 50 prosentin...

 | Tiedotteet ja uutiset

Sivistystä ei saa pitää itsestäänselvyytenä – sivistysyhteiskunnan tulevaisuus on turvattava, vaativat sivistysalan toimijat

Sivistysala Sivista, Suomen Akatemia ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry järjestävät tiistaina 26.6.2024 SuomiAreenassa paneelikeskustelun, jossa keskustellaan sivistyksen merkityksestä ja sen...