Hyppää sisältöön

Unifi, SYL ja yliopistokirjastot vetoavat: Digitaalisten tietoaineistojen saatavuus turvattava poikkeusoloissa

 | Tiedotteet ja uutiset

Vetoomus suomalaisille tiedekustantajille, tietoaineistojen välittäjille, Kansalliskirjastolle ja kaikille niille tahoille, joilla on mahdollisuus vaikuttaa digitaalisten tietoaineistojen kattavan saatavuuden turvaamiseksi yliopistojen etäopetuksen, tutkimuksen ja opiskelun tarpeisiin Suomen hallituksen julistaman poikkeustilan ajaksi.

Suomen yliopistot ovat 18.3.2020 alkaen keskeyttäneet kaiken lähiopetuksen hallituksen linjausten mukaisesti COVID-19-tilanteessa, ja siirtyneet laajasti etäopetukseen nopealla aikataululla. Myös tutkimustoiminta toteutetaan etätyöskentelynä niin pitkälle kuin mahdollista.

Poikkeustilanteessa yliopistojemme etäopiskelun ja tutkimuksen tekemisen kriittinen edellytys on digitaalisten kurssikirjojen, tiedelehtien ja muiden tietoaineistojen saatavuus.

Unifi, SYL ja FUN Suomen yliopistokirjastojen verkosto vetoavat suomalaisiin kustantajiin, tietoaineistojen välittäjiin, Kansalliskirjastoon sekä kaikkiin tahoihin, joilla on mahdollisuus vaikuttaa tilanteeseen, jotta maamme yliopistojen toimintaedellytykset mahdollistavat korkeakouluopiskelijoiden opintojen etenemisen ja erityisesti kriittisten alojen tutkimustoiminnan jatkuvuuden. Esteetön pääsy kurssimateriaaleihin kuten e-kirjoihin ja tutkimuksen tarvitsemiin tiedejulkaisuihin pitää turvata kaikille opiskelijoille ja tutkijoille maamme yliopistoissa.

Osa suomalaisista tietoaineistojen välittäjistä tarjoaa yliopistoille ns. kampuslisenssejä, joiden käyttö on mahdollista ainoastaan rajatusti yliopiston tietoverkossa. Yliopistojen siirryttyä poikkeusolosuhteissa etäopetukseen ja etätyöhön, ei ko. aineistoihin ole pääsyä ja siksi tarvitaan nopeita toimenpiteitä lisenssien laajentamiseksi yliopiston tilojen ulkopuolelle. 

Suomalaisten toimijoiden on syytä tehdä kaikkensa, jotta yhteiskuntamme ei lamaannu COVID-19-tilanteessa, vaan etsii kaikin keinoin, vaikka määräaikaisiakin menetelmiä, jotka edistävät tulevaisuuden toimijoiden/opiskelijoiden opintojen etenemistä, nopeaa valmistumista ja tutkijoiden mahdollisuuksia ratkaista aikaamme liittyviä suuria ja monimutkaisia kysymyksiä.  Lamaantuminen on vaarassa tapahtua, jos digitaaliset tietoaineistot pidetään ainoastaan rajallisten lisenssien takana.

Maailmalla on viime päivinä nähty esimerkkejä siitä, että ulkomaiset tiedekustantajat ja muut toimijat ovat osoittaneet ymmärrystä ja tukea yliopistojen tilanteeseen ja laajentaneet lisenssejään ja tietoaineistojensa saatavuutta poikkeustilan aikana. Nyt on suomalaisten tiedekustantajien ja välittäjien aika toimia.

Lisätietoja

Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. +358 400 247 435
keijo.hamalainen@jyu.fi

Anne Lehto
Puheenjohtaja
FUN Suomen yliopistokirjastojen verkosto
Tiedekirjasto Tritonian johtaja/Vaasan yliopisto
puh. 029 449 8500
anne.lehto@tritonia.fi

Tapio Hautamäki
Puheenjohtaja
SYL – Suomen ylioppilaskuntien liitto ry
puh. 044 906 5007
tapio.hautamaki@syl.fi

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Sari Lindblom ja Keijo Hämäläinen: Yliopistojen vaikuttavuus on laajaa

Yliopistojen toiminnan vaikuttavuus ulottuu laajalle ja uudistaa yhteiskuntaa, toteavat Helsingin yliopiston rehtoriksi seuraavalle viisivuotiskaudelle nimitetty Sari Lindblom ja Tampereen yliopiston rehtorina...

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistot korjaavat virheelliset valinnat kevään 2023 yhteisvalinnassa

Opintopolku-palvelussa tapahtuneen ensikertalaisuustietojen siirtymiseen liittyvän virheen vuoksi osaa yhteisvalinnan ei-ensikertalaisista hakijoista on käsitelty ensikertalaisina, ja heille on myönnetty opiskelupaikka todistusvalinnassa virheellisesti....

 | Tiedotteet ja uutiset

UNIFI ja OAJ: Yliopistoilla on valmius vastata varhaiskasvatuksen osaajapulaan – kelpoisuusvaatimuksista tärkeää pitää kiinni

Yliopistoilla on valmius kouluttaa tarvittava määrä varhaiskasvatuksen opettajia sekä kasvatustieteen maistereita. Varhaiskasvatuslain avaaminen ja kelpoisuusvaatimuksista tinkiminen ei osaajapulaa ratkaisisi, toteavat Suomen...