Hyppää sisältöön

Unifi tyytyväinen hallituksen päätökseen luopua ensi vuoden tiedeleikkauksesta – Tulevien vuosien rahoitus on kuitenkin edelleen kysymysmerkki

 | Tiedotteet ja uutiset

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt, että Suomen Akatemian myöntövaltuuksiin ei tehdä suunniteltua leikkausta vuonna 2022. Ratkaisu on hyvä ja auttaa turvaamaan Suomen tieteen jatkuvuutta, toteaa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry.

– Kiitämme hallitusta tästä päätöksestä. Suomen Akatemian rahoitus tukee merkittävällä tavalla Suomen tieteen terävintä kärkeä ja nuoria tutkijoita, joilla on keskeinen rooli koko yhteiskunnan uudistamisessa. Toivomme, että seuraavaksi hallitus löytää keinot, joilla vielä suurempien tiedeleikkausten uhka voidaan välttää myös tulevina vuosina ja tutkimusrahoitus saadaan TKI-tiekartan mukaiselle kasvu-uralle, toteaa Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Tutkimusrahoitus on edelleen vaarassa vähentyä merkittävästi vuodesta 2023 alkaen, mikä luo epävarmuutta Suomen tieteen tulevaisuudelle. Tämä uhkaa rampauttaa uusien hankkeiden rahoitusta jo vuotta 2023 aiemmin, jos monivuotisiin hankkeisiin kohdennettavan rahoituksen jälkeen ei ole uutta myöntövaltuutta. Lisäksi konkreettiset keinot TKI-panostusten nostamiseksi 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vielä toistaiseksi puuttuvat. Yliopistoilla onkin suuret odotukset parlamentaarisen TKI-ryhmän työlle, jonka on määrä valmistua loppuvuoden aikana.

Ratkaisut tieteen rahoituksen saamiseksi kestävälle pohjalle tarvitaan pikaisesti. Muuten vaarana on, että Suomi putoaa vauhdista globaalissa kilpailussa eikä pysty enää houkuttelemaan kansainvälisiä osaajia tai merkittäviä yritysinvestointeja.

Myös aloituspaikkalisäysten rahoittamiseen tarvitaan pitkäjänteinen suunnitelma

Tutkimusinvestointien lisäksi on oleellista löytää ratkaisu siihen, miten korkeakoulujen aloituspaikkalisäykset resursoidaan. European University Associationin vertailu osoittaa, että Suomen julkinen yliopistorahoitus ei ole 2010-luvun seurantajaksolla kasvanut samaan tahtiin kuin opiskelijamäärät.

Jos tilannetta ei korjata, yliopistot joutuvat siirtämään niukkoja resurssejaan entistä enemmän tutkimuksesta sinänsä tärkeään koulutukseen, mikä osaltaan heikentää ennen pitkää myös tutkimusperustaisen opetuksen laatua.

– Vain pitämällä tieteen tason korkeana pystymme kouluttamaan huippuosaajia työmarkkinoille ja varmistamaan, että Suomen koulujärjestelmä tunnetaan maailmalla ensiluokkaisesta laadustaan. Luotamme siihen, että hallitus ymmärtää pitkäjänteisten tulevaisuusinvestointien merkityksen Suomen menestykselle ja nostaa tutkimus- ja koulutuspanostukset kestävälle tasolle, sanoo Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Lisätietoja:

Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 6800 215

Tanja Risikko
Toiminnanjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 1952 037

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi rekrytoi: Tiede- ja TKI-politiikan asiantuntija määräaikaiseen työsuhteeseen 

Haemme Unifin sihteeristöön määräaikaiseen työsuhteeseen 1.1.2025 – 31.12.2025 asiantuntijaa, joka tuntee yliopistojen toimintaa ja jolla on ymmärrystä tiede-, tutkimus-, kehitys- ja...

 | Tiedotteet ja uutiset

Pohjoismaiset yliopistot: Korkeatasoinen osaaminen, tutkimus ja innovaatiot kilpailukyvyn ja talouskasvun avaimina

Tulevalla EU-ohjelmakaudella tarvitaan pitkäjänteinen ja budjetiltaan kunnianhimoinen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma, joka perustuu korkeaan laatuun ja huippuosaamiseen, korostavat suomalaiset ja pohjoismaiset...

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen yhteinen tohtoripilotti on alkanut vauhdikkaasti – paikkoihin yli 10 000 hakemusta

Unifi kutsui elinkeinoelämän ja muut yhteistyökumppanit keskustelemaan siitä, kuinka tohtorien osaaminen tuodaan entistäkin paremmin koko yhteiskunnan käyttöön. Tahto yhteistyön tiivistämiseen yli...