Hyppää sisältöön

Yliopisto-opinnot valmistavat hyvin työelämään, tulevina vuosina erityisen tärkeää panostaa opiskelijoiden ohjaukseen – ”Se on avainasemassa, kun tahdomme pitää huolta koulutuksen laadusta”

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantakyselyjen avointen palautteiden analyysi vuosilta 2017–2019 on julkaistu.

Raportin perusteella kandidaatit ovat keskimäärin varsin tyytyväisiä sekä omaan vointiinsa että oppimiseen ja opiskeluun. Kandidaatiksi opiskeleminen koetaan yhteisölliseksi, kiinnostavaksi ja hyvin työelämään valmistavaksi. Kehittämisen kohteiksi yliopistoille kandidaatit mainitsevat muun muassa palautteen antamisen sekä opintojen ohjauksen ja tuen.

– Tarve ohjaukselle kasvaa entisestään, kun ajasta ja paikasta riippumaton oppiminen lisääntyy digitalisaation myötä. Tasokas opinto- ja uraohjaus on avainasemassa, kun tahdomme pitää huolta koulutuksen korkeasta laadusta. Siksi on tärkeää varmistaa, että yliopistoille turvataan riittävät resurssit sen kehittämiseen. Yksilöllistä neuvontaa ja tukea täytyy pystyä tarjoamaan, koska opiskelijoiden elämäntilanteet ja opintopolut ovat moninaisia, toteaa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.

Myös maisterit ja tohtorit ovat keskimäärin varsin tyytyväisiä tutkintoonsa työuransa kannalta katsottuna. Maisterit arvioivat, että työnantajat arvostavat heidän tutkintoaan. Tohtoreista yli puolet ilmoittaa saaneensa tutkinnon myötä lisää palkkaa, vaativampia tai mielekkäämpiä työtehtäviä tai paremman aseman työpaikallaan.

– Sekä maisterit että tohtorit kehottavat kuitenkin nykyopiskelijoita kaventamaan opintojen ja työelämän välistä kuilua hankkimalla uralla tarvittavaa vuorovaikutusosaamista, kuten neuvottelu- ja verkostoitumistaitoja, kertoo raportin laatinut tutkija Maija Hujala.

On hyvä huomata, että pandemian vaikutukset opiskelijoiden hyvinvointiin eivät vielä näy nyt julkaistussa raportissa. Analyysi kattaa kandidaattien ja maisterien palautteet vuosilta 2017–2019 ja tohtorien palautteet vuosilta 2018–2019.

– Meidän täytyy varmistaa riittävät tukitoimet, jotta koronavuosi ei aiheuta opiskelijoiden jaksamiseen ja opintojen etenemiseen pitkäaikaista notkahdusta. Tässä työssä yliopistoja auttavat syksyllä haettavaksi tulleet opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustukset, jotka kohdistuvat korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin ja ohjaukseen, Risikko sanoo.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan Unifin verkkosivuilla. Avointen vastausten aineisto on kandidaattien kohdalla noin 17 700, maistereissa noin 13 300 ja tohtoreissa reilut 1 300 henkilöä.

Videotallenne kandipalautteen ja uraseurannan tulosseminaarista 1.12. on katsottavissa YouTubessa.

Lisätietoja:

Tanja Risikko
Toiminnanjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 1952 037

Maija Hujala
Tutkijaopettaja
LUT-yliopisto
puh. 040 8336 716

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Sari Lindblom ja Keijo Hämäläinen: Yliopistojen vaikuttavuus on laajaa

Yliopistojen toiminnan vaikuttavuus ulottuu laajalle ja uudistaa yhteiskuntaa, toteavat Helsingin yliopiston rehtoriksi seuraavalle viisivuotiskaudelle nimitetty Sari Lindblom ja Tampereen yliopiston rehtorina...

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistot korjaavat virheelliset valinnat kevään 2023 yhteisvalinnassa

Opintopolku-palvelussa tapahtuneen ensikertalaisuustietojen siirtymiseen liittyvän virheen vuoksi osaa yhteisvalinnan ei-ensikertalaisista hakijoista on käsitelty ensikertalaisina, ja heille on myönnetty opiskelupaikka todistusvalinnassa virheellisesti....

 | Tiedotteet ja uutiset

UNIFI ja OAJ: Yliopistoilla on valmius vastata varhaiskasvatuksen osaajapulaan – kelpoisuusvaatimuksista tärkeää pitää kiinni

Yliopistoilla on valmius kouluttaa tarvittava määrä varhaiskasvatuksen opettajia sekä kasvatustieteen maistereita. Varhaiskasvatuslain avaaminen ja kelpoisuusvaatimuksista tinkiminen ei osaajapulaa ratkaisisi, toteavat Suomen...