Hyppää sisältöön

Yliopistojen valintakokeet 2021: Hakijan turvallisuusohje

 | Tiedotteet ja uutiset

11.3.2021

Hyvä hakija,

tässä dokumentissa on kuvattu yliopistojen yhteinen valintakokeiden turvallisuusohje. Pyydämme sinua tutustumaan siihen huolellisesti hyvissä ajoin ennen valintakokeita. Lisäksi pyydämme sinua tutustumaan koekohtaisiin turvallisuusohjeisiin, joita yliopistot ja yhteisvalinnat voivat julkaista verkkosivuillaan ja toimittaa sinulle sähköpostitse ennen varsinaista valintakoetta.

Yliopistojen yhteinen turvallisuusohje on laadittu ottaen huomioon voimassa olevat viranomaisohjeistukset. Ohje voi vielä täydentyä kevään aikana, mikäli viranomaismääräykset muuttuvat.

Ohje koskee kevään 2021 suomen-, ruotsin- ja vieraskielisiä valintakokeita ensimmäisessä ja toisessa yhteishaussa.

Koronavirustilanne edellyttää kaikilta vastuullista toimintaa THL:n ja paikallisten terveysviranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti. Omasta ja muiden terveydestä huolehtimisen pitää olla etusijalla.

Valmistautuminen valintakokeisiin

Suosittelemme, että vältät lähikontakteja kahden viikon ajan ennen valintakokeita sekä sinä aikana, kun osallistut valintakokeisiin.

Ennen valintakokeita sinun tulee tutustua tarkasti näihin yliopistojen yhteisiin turvallisuusohjeisiin. Lisäksi yliopistot viestivät hakijoille tarkempia, koekohtaisia ohjeita lähempänä kokeiden ajankohtaa. Saadaksesi koekohtaiset ohjeet ja mahdolliset viime hetken tarkennukset niihin sinun tulee seurata Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostia sekä yliopistojen ja yhteisvalintojen verkkosivuja. Muista tarkastaa myös roskapostikansio.

Tutustu myös THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) koronavirukseen liittyviin ohjeisiin hyvissä ajoin ennen valintakokeiseen osallistumista: THL suojautuminen.

Kokeisiin saapuminen

Varaa riittävästi aikaa koepaikalle saapumiseen. Selvitä julkisen liikenteen aikataulut ja pysäköintimahdollisuudet hyvissä ajoin etukäteen. On mahdollista, että koealueelle johtavat liikenneväylät ruuhkautuvat ennen kokeita. Huomaathan myös, että sinun tulee noudattaa voimassa olevia viranomaisohjeistuksia matkustamiseen liittyen.

Turvallisuusjärjestelyiden vuoksi sinun on tärkeää varautua olemaan koepaikkakunnalla ja koealueella hyvissä ajoin ennen kokeen alkamista. Lisäksi sinun tulee pitää kokeisiin matkustaessasi ja koealueella riittävät turvavälit (2 m) ja noudattaa hygienia- sekä maskisuositusta. Odotusalueella tulee välttää turhaa oleskelua ja kanssakäymistä muiden kokeeseen saapuneiden kanssa.

Turvallisuusjärjestelyjen vuoksi sinun on varauduttava tavallista pidempään odotusaikaan ulkona. Kannattaa ottaa mukaan säähän sopivat varusteet (suora auringonpaiste, helle, voimakas vesisade, kylmyys). Ennen koetta ulkona ei ole välttämättä mahdollisuutta esimerkiksi katoksessa odottamiseen.

Yliopistot edellyttävät hakijoilta maskin käyttöä valintakokeissa. Yliopistot tarjoavat maskit kaikille hakijoille, mutta hakijat voivat käyttää myös omaa maskia. Sinua pyydetään laittamaan maski kasvoillesi jo ulkoalueelle saapuessasi. Kasvomaskin kanssa on sallittua käyttää suojahanskoja ja visiiriä. Suojavälineiden tason osalta tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia.

Siirtyminen odotusalueelta koesaliin tapahtuu valvotusti. Sinun tulee varautua todistamaan henkilöllisyytesi ulkotiloissa jo ennen kokeen alkamista. Koetiloihin tai rakennuksen sisään siirtyminen ilman valvojan tai henkilökunnan lupaa on kielletty.

Jos saavut myöhässä, et voi osallistua valintakokeisiin.

Huomioithan, että kokeisiin osallistuville lähetetään vielä koekohtaisesti tarkempia ohjeita kokeisiin saapumisesta ja aikataulusta. Sinun tulee seurata Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitetta sekä yliopistojen ja yhteisvalintojen verkkosivuja.

Kokeiden aikaiset järjestelyt

Yliopistot edellyttävät maskin käyttöä valintakokeissa. Jos et terveydellisistä syistä johtuen voi käyttää maskia, voit hakea yksilöllisiä järjestelyjä. Otathan yhteyttä yliopistojen hakijapalveluihin, jos sinulla on kysymyksiä maskin käytöstä. Hakijat, jotka eivät ole olleet etukäteen yhteydessä ja jotka eivät käytä maskia, ohjataan maskittomille varattuun tilaan.

Pyydämme sinua käyttämään maskia koko kokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä ruoka- ja juomataukoja. Sinulla saa olla mukanasi yksi korkillinen juomapullo. Poikkeustilanteen vuoksi eväät eivät ole sallittuja kuin yli 4 tuntia kestävissä kokeissa (poikkeuksena mm. diabeetikot).  Mikäli tarvitset eväitä enintään 4 tunnin kokeissa, voit hakea yksilöllisiä järjestelyjä. Tarkemmat ohjeet niiden hakemiseen saat yliopistojen verkkosivuilta.

Kokeen aikana ja koesaliin siirryttäessä sinun on mahdollista käydä wc:ssä saatettuna.

Saat halutessasi käyttää omia hengityssuojaimia, suojahanskoja ja käsidesiä. Suojavälineiden tason osalta tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia.

Kun olet saanut kokeen tehtyä, sinun tulee poistua koepaikalta heti. Et saa jäädä odottamaan muita hakijoita tai juttelemaan heidän kanssaan.

Yliopistot ja yhteisvalinnat ohjeistavat kokeiden aikana noudatettavista käytännöistä tarkemmin omilla verkkosivuillaan.

Koronavirustaudin riskiryhmät

Huolellisilla turvallisuusjärjestelyillä pyritään takaamaan kaikille hakijoille mahdollisimman turvallinen osallistuminen valintakokeisiin. Siksi riskiryhmiin kuuluville ei voida erikseen tarjota koronavirukselta suojautumiseen liittyviä yksilöllisiä järjestelyjä. Tiedustelethan omalta lääkäriltäsi, voitko osallistua valintakokeisiin.

Sairastuminen ja valintakokeet

  • Jos sinulla on todettu koronavirustartunta ja sinut on määrätty eristykseen, et voi osallistua valintakokeeseen.
  • Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi osallistua valintakokeisiin. Myöskään omaehtoisessa karanteenissa olevien ei tule osallistua valintakokeisiin.
  • Vaikka sinulla ei olisi todettu koronavirustautia, mutta sinulla on lieviä oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, sinun ei tule osallistua valintakokeeseen. Katso lista koronaviruksen oireista THL:n verkkosivuilta.
  • Jos olet käynyt koronavirustestissä etkä ole vielä saanut tuloksia, et voi osallistua valintakokeisiin.
  • Jos saavut valintakokeisiin ulkomailta, tulee sinun noudattaa THL:n ohjeistusta kahden viikon omaehtoisesta karanteenista: THL:n ohjeet karanteenista ja eristyksestä

Yliopistot suosittelevat, että vältät lähikontakteja kahden viikon ajan ennen valintakokeita sekä sinä aikana, kun osallistut valintakokeisiin.

Eristykseen määrätyille tai karanteenissa oleville hakijoille ei voida järjestää valintakokeita erityisjärjestelyin. Eristyksissä tai karanteenissa oleville ei järjestetä uutta koetilaisuutta myöhemmin keväällä 2021.

Jos sinulla on kysyttävää koronavirukseen liittyen, olethan yhteydessä omaan terveydenhuollon yksikköösi.

Tartuntatautilain 1227/2016 nojalla karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi tulla seurauksia.

Hakijoiden tiedottaminen

Tämän ohjeen lisäksi yliopistot viestivät hakijoille tarkempia, yksittäisiä kokeita koskevia ohjeita. Sinun onkin tärkeää seurata Opintopolussa ilmoittamaasi sähköpostiosoitetta sekä yliopistojen ja yhteisvalintojen verkkosivuja. Muistathan tarkastaa myös sähköpostin roskapostikansion.

Lisätiedot

Lisäkysymysten osalta ohjeistamme sinua olemaan yhteydessä yliopistojen hakijapalveluihin.

Hakijan turvallisuusohjetta on päivitetty maskin käytön osalta 18.3.

Lue myös:

Tiedote: Yliopistot järjestävät valintakoetilaisuudet tarkoin turvallisuusjärjestelyin

UKK valintakokeet 2021

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat 2025 – luonnos uudesta valintakoekokonaisuudesta nyt käsittelyssä yliopistoissa

Jatkossa samalla valintakokeella voi hakea useammalle eri koulutusalalle ja eri yliopistoihin. Uudistuksen myötä valintakokeiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä mahdollistaa valintojen aikataulun...

 | Tiedotteet ja uutiset

VM:n kehysesitys ei sisällä yllätyksiä

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028. Ehdotus ei sisällä yllätyksiä yliopistojen kannalta. T&K-rahoituksen kasvattaminen suunnitellusti näkyy VM:n ehdotuksessa, mutta varsinaisesti rahoituksesta...

 | Tiedotteet ja uutiset

Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi tohtorikoulutuspilottiin käynnistyy pian

Opetus- ja kulttuuriministeriö valitsi tohtorikoulutuspilotista rahoitettavat tutkimusalakohtaiset konsortiot Suomen Akatemian teettämän ulkopuolisen arvioinnin pohjalta viime viikolla. Väitöskirjatutkijoiden rekrytointi pilottiin alkaa kevättalven...