Unifi pitää hyvänä uutisena, että isojen säästöpaineiden keskellä hallitus piti kiinni T&K-rahoituslain mukaisesta T&K-panosten lisäyksestä, eikä leikannut korkeakoulujen rahoitusta. Kehysriihessä tehdyt opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuvat päätökset kuitenkin huolettavat yliopistojen rehtoreita.
Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä korkeakoulutettujen osuutta siten, että vuoteen 2030 mennessä noin 50 prosenttia 25-34 -vuotiaista suorittaisi korkeakoulututkinnon. Tällä hetkellä osuus on hieman yli 40 prosenttia. Nosto on välttämätön työelämän tarpeisiin vastaamiseksi, talouden kestävälle kasvulle ja työn tuottavuuden kasvattamiseksi. Myös yliopistot ovat sitoutuneita tavoitteen toteuttamiseen.
Hallituksen tuore toimenpideohjelma koulutustason nostamiseksi ja korkeakoulutuksen kasautumisen vähentämiseksi tuo osittaisia ratkaisuja. Tavoitteeseen nähden riittämätön koulutuksen rahoitus ja opiskelijoiden toimeentuloon kohdentuvat säästöt kuitenkin vaikeuttavat työtä. Unifi katsoo, että helmikuussa käynnistyneessä opintotuen kokonaisuudistustyössä on etsittävä keinoja, jotka tukevat tutkintojen valmistumista ja koulutustason nostoa.
– Sujuva valmistuminen on yliopistojen tavoite, mutta suunnitellut leikkaukset aiheuttavat opiskelijoille huolta toimeentulosta. Leikkaukset lisännevät opiskelijoiden työssäkäyntiä ja siten vähentävät mahdollisuuksia keskittyä opintojen edistämiseen kokopäiväisesti. Opintotuen kokonaisuudistuksessa on löydettävä ratkaisuja, jotka tukevat Suomen osaamis- ja koulutustason nostoa, toteavat yliopistojen rehtorit.
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Heikki Holopainen, puh. 0400 639 331