Hyppää sisältöön

Kansallisesta turvallisuudesta voidaan huolehtia rajoittamatta tieteen vapautta

 | Tiedotteet ja uutiset

Suomen Akatemiasta annetun lakiesityksen tulisi viitata tutkimuksen turvallisuuteen.

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry esittää muutoksia Suomen Akatemiaa koskevaan hallituksen lakiesitykseen.

Erityisen tärkeänä Unifi pitää sitä, että eduskunta muuttaa lakiin lisättäväksi ehdotettua säännöstä, jonka mukaan tutkimuksen ja tutkimusedellytysten rahoittamista sekä kansainvälistä yhteistyötä koskevien Akatemian tehtävien hoitaminen ei saa olla ristiriidassa Suomen kansallisen turvallisuuden, Suomen kansainvälisten velvoitteiden tai Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa.

Unifi tunnistaa vaatimukset, joita muuttunut kansainvälinen turvallisuustilanne kohdistaa tutkimukseen ja pitää perusteltuna velvoittaa Suomen Akatemia lain nojalla huolehtimaan siitä, että sen rahoittamissa tutkimushankkeissa otetaan asianmukaisesti huomioon kansallinen turvallisuus.

Ehdotettu muotoilu on altis väärinkäytöksille

Hallituksen esityksen muotoilussa kyseinen pykälä ei kuitenkaan viittaa tutkimuksen turvallisuuteen, ja jää epäselväksi, mitä Suomen Akatemia olisi velvollinen tekemään lain tullessa voimaan. Kansallinen turvallisuus ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat yleisluonteisia käsitteitä, eikä niitä Unifin näkemyksen mukaan ei ole syytä käyttää lain muotoilussa.

Tieteen ja tutkimuksen vapaus on turvattu perustuslaissa, ja säännöksen taustalla olevassa hallituksen esityksessä on myös todettu, että tieteen harjoittajalla oikeus valita tutkimusaiheensa ja -menetelmänsä. Ehdotettu muotoilu on altis väärinkäytöksille. Se saattaa vaarantaa esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kohdentuvan vapaan tutkimuksen, sillä kriittiset näkökulmat voitaisiin tulkita kansallisen turvallisuuden vaarantamiseksi.

Lain tulisi viitata tutkimuksen turvallisuuteen

Unifin näkemys on, että lakiesitys toteuttaisi tutkimuksen turvallisuutta paremmin, jos se viittaisi yksiselitteisesti tutkimuksen turvallisuuteen. Tutkimuksen turvallisuus on mahdollista määritellä tarkkarajaisesti, ja näin on tehty Euroopan Unionin suosituksessa (Euroopan unionin neuvoston suositus tutkimuksen turvallisuuden parantamisesta (C/2024/3510), 23.5.2024). Suositus ei viittaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, ja turvallisuus on määritelty tutkimuksen turvallisuuden kautta.

Unifi korostaa myös, että säännöksen ei tule vaikuttaa rahoituspäätösten pääasialliseen perustaan: perusteena tulee säilyttää hakemuksen tieteellinen laatu, joka on varmistettu riippumattomalla kansainvälisellä arvioinnilla.

Tieteen vapaus rakentaa vakautta ja hyvinvointia

Tieteen vapauden rajoitukset ovat yleistyneet maailmalla huolestuttavalla tavalla.

– Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry haluaa muistuttaa, että tieteen ja tutkimuksen vapaus on pitkällä tähtäimellä kansallista turvallisuutta ja vakautta, yhteiskunnallista hyvinvointia ja kehitystä sekä taloudellista vaurautta rakentava tekijä. Tieteen vapautta ei tule rajoittaa, korostaa Unifin puheenjohtaja, rehtori Ilkka Niemelä.

Päätöksentekijöiden ei tule myöskään rapauttaa tai kaventaa tutkitun tiedon ja asiantuntijatiedon käyttöä poliittisessa päätöksenteossa ja päätösten arvioinnissa.

Tutustu Unifin lausuntoon hallituksen esityksestä eduskunnalle Suomen Akatemiasta annetun lain muuttamisesta täällä.

Lisätietoja:
Unifin puheenjohtaja, rehtori Ilkka Niemelä, p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen, p. 0400 639331

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Julkilausuma: Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat sitoutuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi

Suomalaisen Tiedeakatemian kokoaman julkilausuman allekirjoittaneet 12 yliopistoa, 3 säätiötä ja 10 muuta tiedetoimijaa, Unifi mukaan lukien, tavoittelevat tiedettä tekevien ja tukevien...

 | Tiedotteet ja uutiset

Yliopistojen kehysriihiviestit: Investoinnit koulutukseen ja tutkimukseen parhaita keinoja tuottavuuden ja talouden kestävän kasvun vauhdittamiseen

Suomi tarvitsee lisää korkeasti koulutettuja osaajia uudistamaan yhteiskuntaa ja elinkeinoelämää. Tarvitsemme myös tieteen eturintamassa tehtävää tutkimusta, joka on perusta uusien ja...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi, OAJ, SYL: Nykyiset toimet eivät riitä nuorten koulutustason nostoon 

Korkeakoulujen nykyinen rahoitus ei riitä nuorten koulutustason nostoon puoleen ikäluokasta. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry ja Opetusalan...