Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat allekirjoittaneet puitesopimuksen tulevaisuuden opetusyhteistyölle. Sopimus sisältää periaatteet ja tahdonilmauksen uusille toimintatavoille, joilla mahdollistetaan opiskelijoille entistä yksilöllisempien opintojen kokoaminen eri korkeakoulujen tarjonnasta. Opetusyhteistyötä koskevaa hallinnointia on uudessa mallissa yksinkertaistettu hyödyntäen lainsäädäntöön tehtyjä muutoksia.
Sopimuksen ansiosta opiskelija pystyy jatkossa suorittamaan opintoja toisessa korkeakoulussa aiempaa joustavammin hänen kotikorkeakoulunsa ensisijaisen opiskeluoikeuden perusteella. Nyt alkavassa sopimuksen toimeenpanossa korkeakoulut käyvät läpi myös nykyiset yhteistyöverkostot ja uudistavat toimintatavat tavoitteiden mukaisiksi.
– On hyvä, että korkeakoulujen välinen yhteistyö sopimuksen myötä laajenee, toteaa Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen varapuheenjohtaja, rehtori Riitta Konkola.
Konkolan mukaan yhteistyö merkitsee opiskelijoille lisääntyviä mahdollisuuksia saada omien tulevaisuudensuunnitelmiensa mukaista koulutusta ja osaamista. Yhteiskunnan kannalta yhteistyö merkitsee mahdollisuuksia vähentää päällekkäisyyksiä ja käyttää vapautuvat resurssit koulutuksen kehittämiseen.
– Ristiinopiskelumahdollisuuksien lisääntyminen joustavoittaa opiskelua. Lisäksi se kannustaa korkeakouluja verkostomaiseen yhteistyöhön, työelämälähtöiseen ja tutkimusperustaiseen pedagogiseen kehittämiseen ja yhteisölliseen oppimateriaalin tuottamiseen, kertoo Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Helka-Liisa Hentilä.
Opiskelijaliikkuvuuden edistämiseksi on korkeakoulujen yhteistyönä kehitetty myös kansallinen ristiinopiskelun tiedonvälityspalvelu. Se tukee opiskelijaliikkuvuutta välittämällä tietoa automatisoidusti korkeakoulujen välillä. Järjestelmätuella mahdollistetaan korkeakoulujen opetusyhteistyön laajentaminen ja suurempien opiskelijamäärien hallinta. Ristiinopiskelujärjestelmän käyttöönotto alkaa vuonna 2020, kun korkeakoulut alkavat liittää omia tietojärjestelmiään yhteiseen tiedonvälityspalveluun.
Ristiinopiskelun työkaluihin kuuluu myös Exam-tenttijärjestelmä, jonka avulla opiskelijat saavat joustavat mahdollisuudet valita tenttiaikansa ja -paikkansa, myös muun kuin oman kotikorkeakoulun tiloissa. Oman korkeakoulun tentin tekeminen vieraan korkeakoulun tiloissa (niin sanottu tenttivierailu) on toteutettu ensimmäistä kertaa onnistuneesti jo vuoden 2019 alussa. Exam-tenttivierailun käytäntöjä koskien on valmisteltavana yhteistyösopimus, jonka myötä tenttivierailumahdollisuuksia saadaan laajennettua korkeakouluissa.
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Ristiinopiskelupalvelun rakentamista on koordinoinut opetusministeriön rahoittama kehittämishanke. Sitä johtaa Tampereen yliopisto, ja sen projektiryhmään kuuluu jäseniä Suomen eri korkeakouluista.
Tärkeässä roolissa uusien toimintatapojen ja palvelun kehittämisessä ovat ristiinopiskelun pilotit, jotka edustavat laajasti eri yliopistoja ja ammattikorkeakouluja eri puolilta Suomea.
Ristiinopiskelun kehittäminen -hankkeen sivusto tarjoaa runsaasti lisää tietoa yhteisestä palvelusta.
Lisätietoja
Mikko Markkola, Tampereen yliopisto
mikko.markkola(at)tuni.fi
p. 050 532 9060
Ristiinopiskelun kehittäminen -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja
Sami Hautakangas, Tampereen yliopisto
sami.hautakangas(at)tuni.fi
p. 050 462 7387
Ristiinopiskelun kehittäminen -hankkeen projektipäällikkö