Unifi järjestää 25.9.2020 yliopistoyhteisölle kestävyys- ja vastuullisuusseminaarin, jonka teemoina ovat kestävän kehityksen rooli koulutuksessa sekä yliopistojen hiilijalanjälki ja sen pienentäminen. Seminaarin tavoitteena on tarjota osallistujille kansallisen tason kokonaiskuva teemoista ja vauhdittaa yliopistojen välistä yhteistyötä kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edistämisessä. Seminaari järjestetään kokonaan virtuaalisena tapahtumana, ja sen viestintää voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #UNIFIkeke2020.
Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmä järjesti viime vuoden syyskuussa ensimmäisen kansallisen kestävän kehityksen tapaamisen Maanpuolustuskorkeakoulussa. Työpajassa visioitiin ja suunniteltiin yliopistojen roolia kestävyyden ja vastuullisuuden edistämisessä. Tänä vuonna seminaari järjestetään Turun yliopiston kanssa syyskuun 25. päivä virtuaalisena koko päivän tapahtumana.
– Olemme valinneet teemoiksi kaksi ajankohtaista aihetta: yliopistojen kestävän kehityksen koulutuksen ja yliopistojen pyrkimyksen hiilineutraalisuuteen. Tavoitteenamme on koota yhteen laaja joukko suomalaisten yliopistojen ja keskeisimpien sidosryhmiemme kestävän kehityksen toimijoita suunnittelemaan yhdessä näiden teemojen edistämistä yliopistoissa, kertoo seminaarin suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja, Turun yliopiston kehitysjohtaja Riitta Mustonen.
Tukea kestävän kehityksen teesien valmisteluun
Seminaarin tavoitteena on tarjota osallistujille kokonaiskuva eri yliopistojen koulutuksen ja hiilineutraalisuuden teemoilla tehtävästä kestävyys- ja vastuullisuustyöstä, ja näin mahdollistaa hyvien käytänteiden jakaminen. Tiedonkulun lisäämisen ohella seminaarin tärkeänä tavoitteena on edistää yliopistojen välistä yhteistyötä ja tukea Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmässä meneillään olevaa kestävyyden linjausten teesityötä.
– Seminaarissa kehitämme yliopistojen toimintaa kokonaisvaltaisesti. Päivän ohjelma tukee vahvasti ryhmämme työn alla olevia kestävän kehityksen teesejä, jotka luovutamme rehtorien hyväksyttäväksi loppusyksystä, Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmän puheenjohtaja Tom Böhling sanoo.
Laajasti aiheita matkustuksesta tutkimusinfraan ja tiedekasvatukseen
Kaikille osallistujille yhteisten keynote-puheenvuorojen jälkeen valtaosan seminaaripäivästä muodostaa työskentely pienryhmissä. Sekä koulutus- että hiilineutraalisuusteemoihin liittyen on tarjolla useita pienryhmiä, joissa eri yliopistojen edustajien on mahdollista syventyä ja kehittää yksityiskohtaisiakin teemoja.
– Esimerkiksi koulutusteemaan liittyen seminaarin suunnittelutyössä nousi esille tarve edistää kaikkien opiskelijoiden kestävän kehityksen valmiuksia yliopistojen tarjoamassa perus- ja jatkotutkintokoulutuksessa sekä myös jatkuvassa oppimisessa ja lapsille ja nuorille tarjottavassa tiedekasvatuksessa. Päätimmekin ottaa myös nämä teemat pienryhmien aiheiksi, kertoo suunnitteluryhmän varapuheenjohtaja, erityisasiantuntija Meri Löyttyniemi Aalto-yliopistosta.
Myös hiilineutraalisuustavoitteeseen on tarjolla laaja kattaus pienryhmiä liittyen esimerkiksi kiinteistöihin, matkustukseen ja tutkimusinfrastruktuureihin.
Seminaari on tarkoitettu yliopistoyhteisölle. Mukaan kutsutaan ylioppilaskunnat, yliopistojen kiinteistöyhtiöt ja palveluntarjoajia, kuten opiskelijaravintoloiden edustajia. Seminaari toteutetaan pääosin suomeksi, mutta tarjolla on myös ruotsin- ja englanninkieliset pienryhmät.
Seminaariin toivotaan runsasta osallistumista kaikista Suomen yliopistoista ja ylioppilaskunnista. Mukaan voi ilmoittautua 4.9.2020 mennessä tämän linkin kautta ja aihetta voi seurata Twitteristä aihetunnisteella #UNIFIkeke2020.
Lataa seminaarin ohjelma pdf-versiona tästä!
Ohjelma
9.00
Tilaisuuden avaaminen
Rehtori Jukka Kola, Turun yliopisto
9.10
Seminaarin tavoitteiden ja työskentelytapojen esittely
Gaia Consulting
9.15
Keynote: Yliopistot kestävän kehityksen rakentajina
Vararehtori Tom Böhling, Helsingin yliopisto, Unifin kestävyys- ja vastuullisuustyöryhmän puheenjohtaja
9.35
Keynote: Kestävä kehitys koulutuksessa
Tapio Hautamäki, Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja
9.45
Keynote: University Carbon Footprints as Tools for University Carbon Neutrality
Head of Sustainability Øystein Liverød, University of Oslo, Norway
10.00
Kahvitauko ja siirtyminen erillisiin linjoihin
Kestävä kehitys koulutuksessa:
10.15
Aloituspuheenvuoro:
vararehtori Piia Björn, Turun yliopisto
10.30
Pienryhmätyöskentely alkaa:
Yliopistojen nykytila, tavoitteet ja toimenpiteet
12.00
Lounastauko
13.00
Pienryhmät jatkavat, yhteenvedon työstäminen
14.00
Kahvitauko
14.15
Pienryhmien yhteenvedot
Hiilineutraalit yliopistot:
10.15
Aloituspuheenvuoro:
vararehtori Kalle-Antti Suominen, Turun yliopisto
10.30
Pienryhmätyöskentely alkaa:
Yliopistojen nykytila, tavoitteet ja toimenpiteet
12.00
Lounastauko
13.00
Pienryhmät jatkuvat, yhteenvedon työstäminen
14.00
Kahvitauko
14.15
Pienryhmien yhteenvedot
15.00
Keynote: Korkeakoulutus avainroolissa kestävän tulevaisuuden rakentamisessa
Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
15.25
Päivän yhteenveto – kuinka tästä eteenpäin
Kehitysjohtaja Riitta Mustonen, Turun yliopisto
15.45
Loppusanat
Vararehtori Mika Hannula, Turun yliopisto
16.00
Tilaisuus päättyy
Lisätietoja
Riitta Mustonen
Kehitysjohtaja, Turun yliopisto
050 523 8735
riitta.mustonen@utu.fi
Meri Löyttyniemi
Kestävän kehityksen erityisasiantuntija, Aalto-yliopisto
050 313 7549
meri.loyttyniemi@aalto.fi, aalto.fi/sustainability
Eeva Nyrövaara
Kehittämispäällikkö
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
050 3707 560
eeva.nyrovaara@unifi.fi
Teksti: Marjaana Suorsa
Tiedotetta päivitetty 19.8.2020: Lisätty seminaarin ohjelma ja tietoa pienryhmien kielivaihtoehdoista sekä pidennetty ilmoittautumisaikaa.