Hyppää sisältöön

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen on tehokasta elvytystä

 | Tiedotteet ja uutiset

Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt 2.6.2020 valtion lisätalousarvioon 124 miljoonan euron rahoitusta kohdennettavaksi korkeakoulujen lisäaloituspaikkoihin. Yliopistot pitävät esitystä erinomaisena ja katsovat, että investointi osaamiseen tukee Suomen toipumista koronakriisistä.

Ministeriön esittämät panostukset ovat linjassa sekä hallitusohjelman että maanantaina julkistetun Martti Hetemäen valmisteluryhmän raportin kanssa, joka korostaa osaamisen ja pitkäaikaisen elvyttämisen tärkeyttä.

– Hienoa, että maan hallitus näkee tutkimuksen ja koulutuksen tärkeäksi ja katsoo, että investoimalla osaamiseen voimme tukea jälleenrakennusta. Yliopistot ovat valmiita kantamaan vastuunsa ja nostamaan aloituspaikkamääriä jo tulevana syksynä. Ennakkoarvion mukaan yliopistoilla oli valmius noin 1400 lisäaloituspaikan lisäämiseen, mutta nyt rahoituksen varmistuttua määrä tarkentuu neuvotteluissa ministeriön kanssa. Elvytystoimet kohdistuvat tehokkaasti nuorten ikäluokkien työmarkkinoille pääsyyn ja osaamisen uusiutumiseen myös pitkällä aikajänteellä, kertoo Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry:n puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Aloituspaikkojen lisääminen on myös tärkeä askel kohti Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030:ssa määriteltyjä tavoitteita. Vision mukaan puolella nuorista tulisi olla korkeakoulututkinto vuoteen 2030 mennessä.

Paikkojen lisäyksistä tiedotetaan yliopisto- ja alakohtaisesti

Opiskelupaikkaa hakeville lisäaloituspaikkojen toteutuminen syksyllä 2020 merkitsee jälleen nopeita muutoksia.

– Tällä kertaa muutokset ovat onneksi myönteisiä, koska entistä suuremmalla määrällä hakijoita on nyt mahdollisuus saada opiskelupaikka jo tulevalle syksylle. Hakijoille paikkojen lisäys ei tässä vaiheessa aiheuta lisätoimenpiteitä, Hämäläinen toteaa.

Osa yliopistoista on jo tehnyt ja osa tekee parhaillaan päätöksiä siitä, mille aloille ja miten paljon paikkoja lisätään. Rahoituksen kohdentamisesta käydään neuvotteluita ministeriön kanssa. Asiasta tiedotetaan yliopisto- ja alakohtaisesti mahdollisimman nopealla aikataululla.

Aikataulu aloituspaikkojen lisäämiselle syksyllä 2020 on erittäin tiukka, mikä tuo yliopistojen henkilöstölle haasteita. Valintojen teknistä toteutusta ja niihin liittyvää päätöksentekoa ei ole helppo viedä läpi näin nopeasti.

– Meidän täytyy huolehtia myös henkilöstömme jaksamisesta tässä tilanteessa ja varmistaa, että kenenkään työkuorma ei kasva kohtuuttomaksi. Henkilöstön sitoutuminen siihen, että opiskelijavalinnat saadaan toteutettua tänä poikkeuksellisena keväänä mahdollisimman hyvin, on ollut ihailtavaa, Hämäläinen kiittää.

Lisätietoja

Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 024 7435
keijo.hamalainen@jyu.fi

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi rekrytoi: Korkeakouluharjoittelija monipuolisiiin asiantuntijatehtäviin

Tule tekemään asiantuntijatyötä yliopistojen, tutkimuksen ja koulutuksen hyväksi! Unifi on Suomen yliopistojen yhteinen ääni ja yhteistyöfoorumi. Vahvistamme yliopistojen toimintaedellytyksiä ja tiivistämme...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi rekrytoi: Tiede- ja TKI-politiikan asiantuntija määräaikaiseen työsuhteeseen 

Haemme Unifin sihteeristöön määräaikaiseen työsuhteeseen 1.1.2025 – 31.12.2025 asiantuntijaa, joka tuntee yliopistojen toimintaa ja jolla on ymmärrystä tiede-, tutkimus-, kehitys- ja...

 | Tiedotteet ja uutiset

Pohjoismaiset yliopistot: Korkeatasoinen osaaminen, tutkimus ja innovaatiot kilpailukyvyn ja talouskasvun avaimina

Tulevalla EU-ohjelmakaudella tarvitaan pitkäjänteinen ja budjetiltaan kunnianhimoinen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma, joka perustuu korkeaan laatuun ja huippuosaamiseen, korostavat suomalaiset ja pohjoismaiset...