Hyppää sisältöön

LUT-yliopiston Jari Hämäläinen tutkimusvararehtorien puheenjohtajaksi

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifin tutkimusvararehtorit ovat valinneet uudeksi puheenjohtajakseen LUT-yliopiston vararehtorin Jari Hämäläisen. Hänen edeltäjänsä, Svenska Handelshögskolanin vararehtorina toiminut Jaakko Aspara, on luopunut puheenjohtajuudesta siirryttyään uusiin tehtäviin.

Hämäläinen kertoo ottavansa paikan vastaan innostuneena ja kiitollisena.

– Iloitsen kollegojen osoittamasta luottamuksesta. On mukavaa päästä edistämään asioita yhdessä hienolla vararehtorijoukolla ja jatkamaan Jaakon aloittamaa erinomaista työtä. Yliopistoilla on paljon yhteistä pohdittavaa tutkimuksen kysymyksissä tulevina vuosina, Hämäläinen arvioi.

Tutkimusvararehtorit päättivät syksyllä 2019 alkaa kokoustaa säännöllisesti. Tiivis yhteistyö näytti voimansa pian tämän jälkeen, kun koronaviruksen leviäminen vaati yliopistoilta ripeitä toimia. Kuluneen vuoden aikana tutkimusvararehtorit ovatkin laatineet muun muassa linjauksia kriittisestä TKI-toiminnasta pandemian aikana.

– Yhteistyö alkoi ennen pandemiaa eikä tarve vahvalle yhteistyölle poistu, vaikka pandemia saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Lähiaikojen tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa tutkimuksen kansainvälisyyteen ja tutkijoiden liikkuvuuteen liittyvät ongelmat, samoin julkaisemiseen liittyvät muutokset erityisesti avoimen datan osalta. Näissä yliopistojen vilkas vuoropuhelu ja tiedon jakaminen ovat avainasemassa, Hämäläinen sanoo.

Hän nostaa keskeiseksi tavoitteekseen puheenjohtajuuskautensa aikana ylläpitää ja edistää jo hyvin muodostunutta avointa keskustelukulttuuria vararehtorikokouksissa. Mitä varsinaiseen tutkimukseen tulee, hän painottaa Suomen yliopistojen menestymistä kansainvälisessä kilpailussa

– Vaikka ”piirikunnallisesti” kisataan OKM:n mittareilla, niin tärkeintä on menestyä kansainvälisesti. Ehkäpä avoimella keskustelulla voimme sparrata toisiamme entistäkin parempaan menestykseen.

Hämäläinen on työskennellyt LUT-yliopiston tutkimusvararehtorina vuodesta 2014 alkaen.

Hänellä on myös kansainvälisissä organisaatioissa lukuisia luottamustehtäviä, kuten tutkimusverkostoja rahoittavan COST:n tieteellisen komitean puheenjohtajuus sekä hallitusjäsenyydet eurooppalaisten insinööritieteiden akatemioiden euro-CASE-yhteistyöfoorumissa ja Nordtek-opiskelijavaihtoverkostossa.

Kuva: Teemu Leinonen / LUT-yliopisto

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Kasvun ja kilpailukyvyn vahvistaminen vaatii panostuksia osaamiseen

Puoliväliriihestä tarvitaan linjauksia Suomen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi ja uutta luovan tutkimuksen vahvistamiseksi. Näin luodaan perustaa vaikuttavalle TKI-toiminnalle ja kasvatetaan työn...

 | Tiedotteet ja uutiset

EU:n 10. puiteohjelma (FP10) tulee säilyttää itsenäisenä ja ensisijaisesti tieteen ja tutkimuksen ohjaamana  

Eurooppa tarvitsee pitkäjänteisen ja budjetiltaan kunnianhimoisen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman, joka perustuu korkeaan laatuun ja huippuosaamiseen.   Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry...

 | Tiedotteet ja uutiset

Visio 2040: Investoinnit inhimilliseen pääomaan rakentavat menestyvää Suomea ja luovat tulevaisuususkoa

Suomi tarvitsee vahvan yhteisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision kohti vuotta 2040. Tarvitsemme laajapohjaista kansallista sitoutumista ja investointeja koulutustason nostoon, uutta luovan...