Hyppää sisältöön

Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaamassa tiederahoitusta – yliopistot tyrmistyneitä TKI-tavoitteiden perustan murentamisesta

 | Tiedotteet ja uutiset

Opetus- ja kulttuuriministeriö kaavailee leikkauksia TKI-toiminnan ytimessä olevaan tutkimusrahoitukseen. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että Suomen poliittiset päättäjät, elinkeinoelämä, yliopistot ja tutkimuslaitokset jakavat laajasti tavoitteen nostaa TKI-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tavoite on ollut yksi tärkeimpiä kasvun ja uudistumisen tavoitteita niin hallitusohjelmassa kuin viime viikolla päättyneessä kehysriihessä.

Tänään 4.5. OKM julkisti suunnitelmansa leikata tieteen rahoitusta merkittävästi. Leikkausten suuruutta ei julkistettu, mutta kehysriihessä sovitusta OKM:n 35 miljoonan euron leikkausmäärästä valtaosa kohdistunee tieteeseen. Tämän lisäksi veikkausvoittovarojen aleneminen edelleen vähentänee tieteeseen osoitettavaa rahoitusta.

Suomen yliopistot ovat tyrmistyneitä ja äärimmäisen pettyneitä ministeriön linjauksesta, joka heikentää Suomen tieteen kansainvälistä uskottavuutta. Erityisesti Suomen Akatemian kautta myönnettävä rahoitus tieteelliseen tutkimukseen on perusta Suomen tieteen tasolle. Tieteellinen osaaminen on lähtökohta koko TKI-arvoketjulle. Unifi toivoo, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä löytyy viisautta tarkistaa suunnitelmia.

– Tänään julkistettu linjaus on täysin ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden, Suomen TKI-tiekartan ja valtioneuvoston koulutuspoliittisen selonteon linjausten kanssa, toteaa Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin puheenjohtaja, rehtori Keijo Hämäläinen.

– Leikkaussuunnitelmissa ei oteta huomioon sitä, että tieteen taso maailmalla kohoaa jatkuvasti. Lahjakkaimmat opiskelijat ja tutkijat valitsevat globaalisti ne yliopistot ja maat, joissa on parhaat tutkimusryhmät ja tutkimuksen teon edellytykset. Lisäksi Suomen koko koulutusjärjestelmä perustuu tutkittuun tietoon, minkä vuoksi tutkimukseen kohdistuvat leikkaukset heikentävät väistämättä koulutuksen pohjaa.

Kaikkein suurin vaikutus leikkauksilla on tieteen uskottavuuteen ja tutkimuksen tasoon. Niiden heikentyminen heijastuu suoraan Suomen innovaatiokykyyn ja mahdollisuuksiin kilpailla kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta. Erityisesti Suomen Akatemia autonomisena toimijana on merkittävä tae Suomen tieteen uskottavuudelle.

– Jos tahdomme saada globaalit yritykset investoimaan Suomeen, oleellista on erityisesti se, kuinka korkeatasoista tieteellistä osaamista meiltä löytyy, Hämäläinen painottaa.

Lisäksi on muistettava, että myöskään toiseen hallituksen keskeiseen tavoitteeseen, korkeakoulutettujen osuuden kasvattamiseen kohti 50:tä prosenttia, ei ole opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan olemassa riittäviä resursseja.

Unifi on nostanut lausunnoissaan ja kannanotoissaan toistuvasti esille Suomen tieteen kilpailukyvyn nostamisen tarpeen. Tämä on ollut Unifin tärkein viesti hallitukselle sekä erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriölle.

– Olemme tyrmistyneitä ja äärimmäisen pettyneitä siitä, että koko Suomen TKI-arvoketjun perustana olevaa tieteellistä osaamista halutaan murentaa, Hämäläinen sanoo.

Lisätietoja:

Keijo Hämäläinen
Puheenjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh 040 6800 215
keijo.hamalainen@jyu.fi

Tanja Risikko
Toiminnanjohtaja
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry
puh. 040 1952 037
tanja.risikko@unifi.fi

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Kasvun ja kilpailukyvyn vahvistaminen vaatii panostuksia osaamiseen

Puoliväliriihestä tarvitaan linjauksia Suomen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi ja uutta luovan tutkimuksen vahvistamiseksi. Näin luodaan perustaa vaikuttavalle TKI-toiminnalle ja kasvatetaan työn...

 | Tiedotteet ja uutiset

EU:n 10. puiteohjelma (FP10) tulee säilyttää itsenäisenä ja ensisijaisesti tieteen ja tutkimuksen ohjaamana  

Eurooppa tarvitsee pitkäjänteisen ja budjetiltaan kunnianhimoisen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman, joka perustuu korkeaan laatuun ja huippuosaamiseen.   Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry...

 | Tiedotteet ja uutiset

Visio 2040: Investoinnit inhimilliseen pääomaan rakentavat menestyvää Suomea ja luovat tulevaisuususkoa

Suomi tarvitsee vahvan yhteisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision kohti vuotta 2040. Tarvitsemme laajapohjaista kansallista sitoutumista ja investointeja koulutustason nostoon, uutta luovan...