Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry kiittää parlamentaarisen TKI-työryhmän 3.11.2021 julkaisemia periaatteita Suomen TKI-järjestelmän kehittämiseksi. Periaatteissa on kattavasti huomioitu korkeatasoisen tutkimuksen merkitys sekä korkea-asteen koulutuksen, koko Suomen koulutusjärjestelmän että innovaatiotoimintamme perustana.
”On tärkeää, että Suomi on houkutteleva maa nuorille suomalaisille ja kansainvälisille tutkijoille, jotka rakentavat tulevaa osaamistamme. Houkuttelevuus tarkoittaa korkeatasoisia tutkimusryhmiä, hyviä tutkimusympäristöjä ja vakaita rahoitusnäkymiä. Suomen tieteen tason jatkuva nostaminen on keskeinen keino menestyä kansainvälisessä kilpailussa ja synnyttää innovaatioita,” toteaa Unifin puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.
”Tutkimus on pitkäjänteistä työtä ja koulutuksen korkea laatu on yliopistojen keskeisimpiä periaatteita. Yliopistot toivovat myös ohjaukselta ja rahoitukselta ennakoitavuutta. Pidämme hyvänä, että parlamentaarisen ryhmän työtä ohjaavina periaatteina ovat pitkäjänteisyys, tutkimuksen ja koko TKI-toiminnan korkea laatu, moniulotteinen vaikuttavuus, kansainvälisyys, kilpailullisuus, yhteistyö sekä tieteen vapaus,” toteaa Unifin toiminnanjohtaja Tanja Risikko.
Tutkimus, kasvaneet tutkinto-opiskelijamäärät sekä jatkuvan oppimisen systeeminen uudistus eivät saa kilpailla resursseista. European University Associationin tekemä vertailu osoittaa, että julkinen yliopistorahoitus ei Suomessa ole seurannut opiskelijamäärien kasvua, vaan olemme jääneet verrokkimaista. Korkeakoulujen merkittäville opiskelijamäärien lisäyksille tulevina vuosina ei myöskään vielä ole olemassa rahoitusta. Onkin tärkeää muistaa perusrahoituksen merkitys.
TKI-ryhmä on hahmotellut ja tarkastellut vaihtoehtoisia malleja julkisen TKI-rahoituksen nostamiseksi, jotta tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot pystytään nostamaan tavoitteena olevaan 4 prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. TKI-työryhmä on tehnyt arvokasta työtä ja osallistanut toimijoita avoimesti. Unifi kiittää työryhmää hyvästä prosessista ja esitetyistä selkeistä vaihtoehdoista. Linjausten konkretisointi vaatii vielä työtä. Kun asialle on laaja parlamentaarinen hyväksyntä, ollaan kuitenkin jo hyvää vauhtia etenemässä kohti tavoitetta.
Lue lisää: Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi ry:n kommentit parlamentaariselle TKI-työryhmälle Lataa PDF