Hyppää sisältöön

Unifi ja Sivista: Epäasiallinen kohtelu akateemisessa työyhteisössä vaatii yhteisiä toimia

 | Tiedotteet ja uutiset

16.9. julkaistu Tieteentekijöiden kysely nuoremmille tutkijoille 2024 osoittaa, että epäasiallinen kohtelu on akateemisessa työyhteisössä huolestuttavan yleistä.

Sivista ja Unifi yhtyvät Tieteentekijöiden huoleen: On hälyttävää, että useampi kuin joka viides nuorempi tutkija kokee joutuneensa esihenkilön, ohjaajan tai muun kokeneemman henkilön syrjinnän, kiusaamisen tai väkivallan kohteeksi.

Nyt tarvitaan yhteistyötä, yhteistä keskustelua ja vaikuttavia toimia – niin yksittäisissä yliopistoissa, yliopistoyhteisössä kuin koko akateemisessa yhteisössäkin työskentelykulttuurimme ja toimintatapojemme parantamiseksi.

Yliopistot ovat sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään kaikenlaista syrjintää ja epäasiallista kohtelua. Yliopistoyhteisössä tulee olla yhteisesti jaetut eettiset periaatteet ja ohjeet, jotka kertovat esimerkiksi minkälaista käytöstä odotamme yhteisön jäseniltä. Tarvitaan myös selkeät toimintamallit, joilla epäasiallisen käytöksen voi tuoda esiin ja joilla siihen puututaan.

– Yliopistoissa työskennellään entistä päättäväisemmin sen eteen, että eri taustoista tulevat opiskelijat ja henkilöstö kokevat itsensä tervetulleiksi yliopistoyhteisöön, sanoo Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen.

Kuten Tieteentekijät nostaa esiin, ongelma ei koske vain Suomea, vaan kansainväliset tutkimukset kertovat, että epäasiallinen kohtelu on yleistä akateemisessa ympäristössä, jossa muun muassa valtarakenteet ja yhteisön sisäinen hierarkia voi altistaa vallan väärinkäytölle. Yliopistojen pyrkimys on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä ja rakenteita, jotka tuottavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta ja mahdollistavat epäasiallisen kohtelun.

– Haluamme olla rakentamassa kansainvälistä, avointa ja suvaitsevaista Suomea, sillä monimuotoinen yhteiskunta on osaavampi, luovempi ja kilpailukykyisempi. Kasvatuksen ja koulutuksen kautta rakentuu se ilmapiiri, jossa tulevaisuudessa yhteiskuntaa rakennetaan. Siksi sivistysalalla on keskeinen merkitys avoimuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä, sanoo Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.

Lisätietoja:

Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta, p. 050 5115382
Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen, p. 0400 639331

Jaa:

Lisää ajankohtaisia asioita

 | Tiedotteet ja uutiset

Tohtoripilotti tuo yhteen yliopistot, yritykset ja parhaat osaajat

Finnish Doctoral Program Network in Artificial Intelligence (AI-DOC) on monitieteinen tohtoripilotti, jossa tehdään tiivistä yritysyhteistyötä. Tekoälyn ripeä kehitys muovaa yhteiskuntaa ja...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi rekrytoi: Korkeakouluharjoittelija monipuolisiiin asiantuntijatehtäviin

Tule tekemään asiantuntijatyötä yliopistojen, tutkimuksen ja koulutuksen hyväksi! Unifi on Suomen yliopistojen yhteinen ääni ja yhteistyöfoorumi. Vahvistamme yliopistojen toimintaedellytyksiä ja tiivistämme...

 | Tiedotteet ja uutiset

Unifi rekrytoi: Tiede- ja TKI-politiikan asiantuntija määräaikaiseen työsuhteeseen 

Haemme Unifin sihteeristöön määräaikaiseen työsuhteeseen 1.1.2025 – 31.12.2025 asiantuntijaa, joka tuntee yliopistojen toimintaa ja jolla on ymmärrystä tiede-, tutkimus-, kehitys- ja...