Hyppää sisältöön

Pohjoismaiset yliopistot: Korkeatasoinen osaaminen, tutkimus ja innovaatiot kilpailukyvyn ja talouskasvun avaimina

Tulevalla EU-ohjelmakaudella tarvitaan pitkäjänteinen ja budjetiltaan kunnianhimoinen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma, joka perustuu korkeaan laatuun ja huippuosaamiseen, korostavat suomalaiset ja pohjoismaiset yliopistot.

EU:ssa tehdään lähivuosina merkittäviä päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Valmistelussa ovat unionin seuraava monivuotinen rahoituskehys ja rahoitusohjelmat. Komission puheenjohtaja Von der Leyenin poliittiset suuntaviivat ja vastikään julkaistut Lettan sisämarkkinoita ja Draghin kilpailukykyä koskevat raportit nostavat tutkimus- ja innovaatiotoiminnan EU:n tulevaisuuskeskustelun keskiöön. Pohjoismaisten yliopistojen yhteinen viesti on selvä: EU:n tuleva menestys ja hyvinvointi riippuu merkittävästi sen kyvystä asemoida itsensä globaaliksi edelläkävijäksi tutkimuksessa, innovaatiossa ja koulutuksessa. Yliopistoilla on aivan keskeinen rooli tavoitteeseen pääsyssä.

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmat ovat olleet Suomelle menestys sekä taloudellisesti että TKI-toiminnalle elintärkeässä verkottumisessa. Yliopistot ovat kotiuttaneet nykyisestä Horisontti Eurooppa -ohjelmasta menestyksekkäästi eniten yli 40 % Suomeen tulleesta rahoituksesta – yli 400 miljoonaa euroa.

Unifin FP10-viestit: Euroopan tieteellisen johtajuuden ja uutta luovan tutkimuksen edellytyksiä tulee vahvistaa

EU:n kunnianhimoiselle T&I-budjetille tarvitaan kuitenkin vahvat perustelut ja laaja tuki tilanteessa, jossa haastava geopoliittinen ja taloudellinen tilanne ajaa päättäjät ahtaalle EU:ssa ja kansallisesti.

”Koko Eurooppa jakaa osaamispulahaasteen, sillä demografinen kehitys on väistämätöntä. Pelkkä raha ei ratkaise, vaan kilpailukyvyn haasteet ratkaistaan korkealla osaamisella ja ihmisillä. EU:n tulee investoida koulutukseen ja tutkimukseen sekä luoda houkutteleva ympäristö uusien ideoiden ja osaamisen kehittämiseen”, Unifin puheenjohtaja rehtori Ilkka Niemelä korostaa.

Unifi linjaa puiteohjelmaviesteissään, että EU:n julkisten T&K-investointien on kohdistuttava uutta luovaan tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, jolla on laajat myönteiset ulkoisvaikutukset. Tieteellisen huippuosaamisen edellytyksiä, tutkijaurien houkuttelevuutta, ja tutkimuksen ja teknologian läpimurtoja on vahvistettava niihin erikseen kohdennettavalla rahoituksella. Puiteohjelman tulee ennen kaikkea perustua korkeaan laatuun, avoimeen kilpailuun ja tarjota tasapainoista tukea koko TKI-jatkumolle. Perustutkimus, soveltava tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoimet eivät ole toisistaan erillisiä vaan jatkuvien ja toisiinsa linkittyvien prosessien osia.

Unifi esittää, että puiteohjelman rahoitus kaksinkertaistetaan 200 miljardiin euroon ja siitä tehdään TKI-toiminnan kansainvälinen johtotähti.

Kansainvälistymisen maisema on muuttunut, mutta EU:n on jatkettava kansainvälistä työtä vastatakseen globaaleihin haasteisiin. On tärkeää, että tuleva puiteohjelma pidetään avoimena globaalille yhteistyölle ja osallistumista rajoitetaan vain erityisen painavista syistä. Paine edistää kaksikäyttötutkimuksen mahdollisuuksia ei saa alentaa puiteohjelmarahoituksen laatukriteereitä; kaksikäyttömahdollisuudet on nähtävä pikemminkin seurauksena korkeatasoisesta tutkimuksesta kuin strategisena esivalintana tai arviointikriteerinä.

Pohjoismaisten yliopistojen johtajat keskustelivat EU-päättäjien kanssa seuraavan EU-ohjelmakauden mahdollisuuksista

Lähes 70 pohjoismaisten yliopistojen rehtoria ja vararehtoria kokoontui 23.–24. syyskuuta Brysseliin Nordic University Days 2024 -tilaisuuteen keskustelemaan tulevan EU-ohjelmakauden mahdollisuuksista EU-päättäjien ja virkamiesten kanssa. Rehtorit korostivat, että Eurooppa tarvitsee vahvan, huippuosaamiseen perustuvan eurooppalaisen tutkimus- ja innovaatio-ohjelman, kansainvälistä yhteistyötä, sekä toimintaympäristön, joka tukee akateemista vapautta ja tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa. EU:n tutkimus-, innovaatio- ja koulutuspolitiikat ovat keskeisiä välineitä näiden tavoitteiden saavuttamisessa, ja vahvoja yliopistoja tarvitaan tavoitteisiin pääsyssä kautta linjan.

”Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa yhteistyö samat tavoitteet ja saman arvopohjan jakavien kumppaneiden kanssa on erityisen tärkeää. Pohjoismaiset yliopistot ovat sitoutuneet tekemään tiivistä yhteistyötä EU-päättäjien kanssa, jotta korkeakoulutukselle ja tutkimukselle varmistetaan kunnianhimoiset resurssit ja toimintaympäristö, joka takaa edellytykset vapaalle tieteelle, tutkimukselle sekä autonomisille yliopistoille”, sanoo Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen.

Lisätietoja:
Unifin toiminnanjohtaja Heikki Holopainen, p. 0400 639331

Lue tarkemmin:
Unifin pääviestit seuraavan EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman (FP10) valmisteluun
Nordic University Days Key Messages

Jaa: