1. TKI-investointien kasvattaminen on EU:n ja Suomen etu
Tulevan tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman (FP10) budjetin tulee olla kunnianhimoinen. Unifi kannattaa, että puiteohjelman rahoitus kaksinkertaistetaan 200 miljardiin euroon ja siitä tehdään TKI-toiminnan kansainvälinen johtotähti. Puiteohjelmarahoitus tulee säilyä avustuspohjaisena, kohdistaa täysmääräisesti T&K-toimiin ja suojata siirroilta eri ohjelmaosioihin ja uusiin prioriteetteihin. Nykyistä suurempi ja pitkäjänteisempi tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma on välttämätön, jotta voidaan vastata Euroopan kasvavaan osaajapulaan sekä vahvistaa unionin globaalia kilpailukykyä ja kykyä vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin.
2. T&I-toiminnan korkea laatu ja kilpailullisuus tulee olla läpileikkaavana periaatteena
Kaikkia tulevan puiteohjelman toimia tulee yhdistää korkean laadun kriteeri (excellence). Rahoitettavien hankkeiden arvioinnin ja toteutuksen on oltava läpinäkyvää ja vastuullista. Avoimen tieteen edistäminen, tutkimusintegriteetin ja -etiikan kunnioittamisen sekä tutkimuksen vapauden kunnioittamisen tulee säilyä puiteohjelman läpileikkaavina periaatteina.
3. Tieteellisen johtajuuden ja uutta luovan tutkimuksen edellytyksiä tulee vahvistaa
EU:n julkisten T&K-investointien on kohdistuttava uutta luovaan tutkimukseen, jolla laajat myönteiset ulkoisvaikutukset. Tieteellisen huippuosaamisen edellytyksiä, tutkijaurien houkuttelevuutta, ja tutkimuksen ja teknologian läpimurtoja on vahvistettava niihin erikseen kohdennettavalla rahoituksella. Tähän tarkoitukseen olevien menestyksekkäiden ERC-, MSCA-, EIC Pathfinder- ja tutkimusinfrastruktuuritoimien rahoitusta on vahvistettava FP10:ssä. ERC:tä hallinnoivan tieteellisen neuvoston autonominen asema tulee turvata jatkossakin.
Korkeatasoinen tieteellinen tutkimus ja sen hyödyntäminen uusien ja radikaalien innovaatioiden luomisessa tulee näkyä vahvemmin FP10:n kaikissa pilareissa nykyisen pilari 1 lisäksi. Poliittisesti ohjattujen prioriteettien (top-down) lisäksi puiteohjelman tulee sisältää uudet avaukset mahdollistavia ei-määriteltyjä hakuja (bottom-up) kaikissa pilareissa. Tulevassa puiteohjemassa tulee kiinnittää huomiota siihen, että ohjelma tukee eurooppalaisia yhteistyöhankkeita tasapainoisesti kaikilla, myös matalammilla 1–4 TRL:n tasoilla.
4. Ohjelmarakenteiden jatkuvuutta ja instrumenttien selkeyttämistä on edistettävä
Jatkuvuus puiteohjelman rakenteessa sekä rahoitusinstrumenttien selkeyttäminen ovat tärkeitä tavoitteita FP10:lle. Unifi pitää nykyisen Horisontti Eurooppa -ohjelman kolmen pilarin mallia hyvänä pohjana tulevan ohjelman suunnitteluun. Puiteohjelman tulee tarjota tasapainoista tukea koko TKI-jatkumolle. Perustutkimus, soveltava tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoimet eivät ole toisistaan erillisiä vaan jatkuvien ja toisiinsa linkittyvien prosessien osia. FP10:ssa rahoitusinstrumenttivalikoimaa on yksinkertaistettava ja uudistettava niin, että ne palvelevat korkeatasoista T&I-toimintaa ja ovat hakijoille helposti hahmotettavissa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä seuraaviin:
Eurooppalaiset kumppanuudet
Unifi kannattaa Horisontti Eurooppa -ohjelman 2. pilarin kumppanuuksien (European Partnerships) perusajatusta vahvistaa strategista temaattista yhteistyötä ja vivuttaa rahoitusta. Kumppanuuskenttää ja niiden vaihtelevaa toteutusta tulisi kuitenkin edelleen yksinkertaistaa. Usean erilaisen kumppanuusmallin tarpeellisuutta pitää harkita kriittisesti ja käyttöön otettavien mallien sääntöjen tulee olla nykyistä yhdenmukaisempia ja läpinäkyvämpiä. Erityisesti yhteisrahoitteisten kumppanuuksien sääntelyä pidetään epäselvänä. Nykyisessä puiteohjelmassa kumppanuuksien määrää on vähennetty yhdistämällä teemoja, mikä toimii synergioiden ja yhteistyön vahvistamiseksi, mutta on samalla lisännyt hallinnollista taakkaa.
Missiot
Missiot ovat ennen kaikkea politiikkainstrumentti. Yliopistojen näkökulmasta ne koettu vaikeasti hahmotettavana. Missioiden toteutus ei ole vastannut alkuperäistä konseptia. Toteutusta nykymuodossaan tulisi uudelleentarkastella ja puiteohjelmasta rahoitettavaa osiota suunnata tukemaan ainoastaan T&I-yhteistyötä. Selkeää on, että tavoitteet saavuttaakseen missiot vaativat synergioita muiden EU-ohjelmien kanssa. T&I:n ulkopuolisia toimia missioiden toteuttamiseksi tulisikin jatkossa rahoittaa rahoituskehyksen muista tarkoitukseen paremmin sopivista EU-ohjelmista.
Widening
Puiteohjelmassa ei pidä ottaa käyttöön laajemmin nykymuotoisia widening-toimia, jotka eivät ole nostaneet toivotusti T&I-kapasiteettia. Kapasiteetin rakentamisen sijaan widening-toimia tulee suunnata vahvemmin T&I-yhteistyöhön widening ja ei-widening maiden välillä. Synergioita muiden widening-maissa laajasti saatavilla olevien EU-ohjelmien kanssa pitää edelleen kehittää, jotta T&I-kapasiteetille olennaisia rakenteita saadaan edistettyä, eroja tasoitettua ja koko Euroopan kilpailukykyä vahvistettua.
5. Ohjelman tulee mahdollistaa kansainvälinen yhteistyö
EU:n on jatkettava kansainvälistä työtä vastatakseen omiin ja maailman haasteisiin. Tuleva puiteohjelma on pidettävä avoimena globaaliin yhteistyöhön ja osallistumista rajoitettava vain erityisen painavista syistä. Tutkimusvetoisissa yhteistyöhankkeissa ehdotuspyyntöjen tulee olla jatkossakin avoimia myös kolmansien maiden yhteistyölle tutkimusturvallisuuden näkökulmat huomioiden. Ohjelmaosallistumista sujuvoittavat assosiaatiosopimukset yhteiset periaatteet jakavien EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ovat toimiva keino kansainvälisen yhteistyön lisäämiseksi. Niitä tulisi pyrkiä monipuolistamaan ja saattamaan voimaan ilman tarpeettomia viivästyksiä heti ohjelmakauden alusta saakka.
6. Kaksikäyttötutkimukseen tulee soveltaa samoja laatukriteereitä
Unifi korostaa, että vaihtoehtoiset mallit ja niiden vaikutukset kaksikäyttötarkoituksiin kohdistuvan TKI-rahoituksen tarpeelle ja toteutukselle tulee arvioida tarkasti. Kaksikäyttötutkimus ei saa alentaa puiteohjelmarahoituksen laatukriteereitä eikä sen tule rajoittaa tarpeettomasti tieteen ja tutkimuksen vapautta tai kansainvälistä yhteistyötä. Kaksikäyttömahdollisuudet on nähtävä pikemminkin seurauksena korkeatasoisesta tutkimuksesta kuin strategisena esivalintana tai arviointikriteerinä.
Unifi pitää hyvänä, että puolustustutkimus- ja kehittämistoimille lisätään rahoitusta sille korvamerkityssä ohjelmassa nykyisen Euroopan puolustusrahaston tai sitä vastaavan järjestelyn tapaan. Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ja puolustusrahaston synergioita on tärkeä vahvistaa, mutta johtuen siviili- ja puolustustutkimuksen erilaisista tavoitteista, niille tulee olla oma erillinen osuutensa EU:n monivuotisessa rahoituskehyksessä.
7. Tutkimus- ja innovaatiotoimintaa tukevien ohjelmien synergioita tulee vahvistaa
Eurooppa menestyy vain korkealla osaamisella. Unifi kannattaa, että EU:n rahoitusta kohdistetaan tulevaisuudessa vahvemmin Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseen. Unifi katsoo, että EU:n strategista kilpailukykyä tukevia ohjelmia ei tule pyrkiä yhdistämään yhdeksi laajaksi kokonaisuudeksi. Kilpailukyvyn kannalta on olennaista, että ohjelmien välisiä synergioita vahvistetaan ja ohjelmia, kuten Digital Europe, Health4Europe, Euroopan puolustusrahasto, muokataan TKI-painotteisemmaksi ja ohjelmien rahoituksen laatukriteerejä vahvistetaan yhtenäisemmäksi tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman esimerkin mukaisesti. Tällä edesautetaan, että puiteohjelman rahoituksella kehitettyjä tutkimuslähtöisiä teknologioita ja ratkaisuja voidaan saumattomasti kehittää eteenpäin ja kaupallistaa niihin soveltuvien ohjelmien ja instrumenttien avulla.
Lataa Unifin positiopaperin pdf-versio: Unifi FP10 pääviestit