Yliopistot ovat avainasemassa kilpailukykyisen ja vetovoimaisen EU:n rakentamisessa ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa. Unifi korostaa, että EU:n ja sen jäsenmaiden tulisi lisätä yhteistyötä koulutuksen ja tutkimuksen laadun ja vaikuttavuuden kasvattamisessa.
EU tarjoaa ainutlaatuisen alustan yhteistyölle, jonka avulla on mahdollista yhdistää resursseja ja osaamista sekä tuottaa yhdessä sellaisia ratkaisuja, joita yksittäiset jäsenmaat tai toimijat eivät pystyisi saavuttamaan. Eurooppalainen tutkimusalue (ERA), eurooppalainen koulutusalue (EEA) ja eurooppalainen korkeakoulutusalue (EHEA) ovat EU:n pitkäaikaisia aloitteita, joiden tavoitteena on edistää jäsenmaiden koulutus- ja tutkimusyhteistyötä sekä kehittää EU:n koulutus- ja tutkimuspolitiikkaa.
Nämä alueet pyrkivät luomaan sektoreilleen toimivan ”sisämarkkinan”, joka edistää vapaata liikkuvuutta, yhteistyötä ja korkeaa laatua. Yliopistot ovat näiden alueiden keskiössä, sillä niiden toiminnassa korostuu sekä tieteellinen tutkimus että siihen perustuva opetus. Koulutuksen ja tutkimuksen välistä yhteyttä ja niitä koskevien EU-aloitteiden synergioita ja koordinointia on entisestään parannettava EU-tasolla.
– Yhteistyötä laadukkaan ja vaikuttavan koulutuksen ja tutkimuksen edistämiseksi on vahvistettava. Suomalaiset yliopistot ovat eturintamassa edistämässä kunnianhimoisia tavoitteita, joita EU asettaa korkeakoulutukselle. Tarvitaan tiivistä vuoropuhelua yliopistojen, EU:n ja jäsenmaiden kesken, jotta löydämme parhaat keinot mahdollistaa eurooppalaisten yliopistojen välinen yhteistyö, sanoo Unifin hallituksen jäsen, rehtori Juha-Matti Saksa.
EU:n koulutuksen Erasmus+ -ohjelman resurssit ovat avainasemassa paitsi liikkuvuuden vahvistamisessa myös eurooppalaisten yliopistoallianssien kehittämisessä. Suomalaiset yliopistot ovat menestyksekkäästi mukana 12 eurooppalaisessa yliopistossa. Yliopistot ovat tiivistäneet strategista yhteistyötä koulutuksen, tutkimuksen ja innovaation alueilla ja pilotoineet käytäntöjä, jotka edistävät yhtenäisempää ja houkuttelevampaa eurooppalaista korkeakoulutusta. On olennaista, että seuraavan Erasmus+ -ohjelman budjettia kasvatetaan ja eurooppalaisille yliopistoille turvataan rahoitus, joka vastaa niiden kunnianhimoisia tavoitteita ja mahdollistaa niiden toimimisen lippulaivoina.
Eurooppalaisilla yliopistoilla on potentiaali uudistaa eurooppalaista korkeakoulutusta ja vastata muuttuvan yhteiskunnan osaamistarpeisiin, vahvistaen EU:n osaamispohjaa ja korkeakoulujen globaalia kilpailukykyä.
Tutustu Unifin EU-vaaliviesteihin:
EU ja sen jäsenmaat menestyvät korkealla osaamisella
Lue myös:
Panostukset osaamiseen avainasemassa tulevalla EU-vaalikaudella
EU:n tulee pitää kiinni vapaan tieteen ja institutionaalisen autonomian perusarvoista
Lisätietoja:
Heikki Holopainen, toiminnanjohtaja, Unifi puh. 0400 639 331
Janika Luukinen, asiantuntija, Unifi, p. 050 430 4478