Yliopistot ovat rohkeita, sitoutuneita ja vastuullisia yhteistyökumppaneita, jotka toimivat ja vaikuttavat niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin
Yliopistot osallistuvat rohkeasti ja avoimesti yhteiskunnalliseen kestävän kehityksen keskusteluun ja tuovat oman osaamisensa verkostojen ja muiden yhteistyötahojen käyttöön. Yliopistot ovat aktiivisia kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa, joissa tuotetaan ymmärrystä ja ratkaisuja kestävän ja vastuullisen yhteiskunnan luomiseen ja ylläpitoon.
Mitä tulee tehdä konkreettisesti:
- Yliopistot vahvistavat tiedeviestintää kestävän kehityksen ja vastuullisuuden teemoista, ottavat osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaativat systeemisiä muutoksia. Tiedeviestintää kehitetään aktiivisesti, jotta se saavuttaa myös tiedeyhteisön ulkopuoliset tahot.
- Yliopistot rohkaisevat opiskelijoitaan ja henkilökuntaansa osallistumaan oman alansa yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen ja monialaiseen yhteistyöhön.
- Yliopistot vahvistavat tutkimuksessa syntyvien innovaatioiden päätymistä yhteiskunnan käyttöön esimerkiksi yrittäjyyden tai yritysyhteistyön kautta. Uuden tuotetun tieteellisen tiedon pohjalta luodut innovaatiot ja niiden kaupallistaminen toteutetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
- Yliopistot vahvistavat päätöksenteon tietopohjaa luomalla uusia ja tukemalla olemassa olevia tiedeneuvonannon konsepteja yliopistojen ja päättäjien välillä. Yliopistot vahvistavat alueellista kestävyysyhteistyötään kaupunkien ja kuntien kanssa.
- Yliopistot rakentavat pitkäjänteisiä, vastavuoroisia kumppanuuksia kehittyvien maiden toimijoiden kanssa edistäen muun muassa tutkimus- ja koulutusyhteistyötä.
- Yliopistot edellyttävät omilta yhteistyötahoiltaan vastuullista ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa toimintaa. Kestävä kehitys ja vastuullisuus otetaan yhdeksi yliopistojen kansainvälisen yhteistyön ja toiminnan arviointiperusteeksi.